Slovenija > Črna kronika
152 ogledov

Reševalcu kazen 250 evrov

Prevrnjen rešilec I. H.
Voznik reševalnega vozila, ki se je v soboto prevrnilo na Celovški, bo moral plačati kazen 250 evrov, dobil pa je tudi tri kazenske točke.

V soboto okoli 12. ure se je na Celovški cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta trčila voznik osebnega in reševalnega vozila, ki je bilo na nujni vožnji. V reševalnem vozilu je bil pacient, ki se na srečo ni poškodoval. Reševalec je bil kaznovan z 250 evri globe in tremi kazenskimi točkami, ker je prevozil rdečo luč.

PREBERITE: Prevrnjen rešilec na Celovški

Tudi reševalci povzročitelji nesreč


Kazen je na družbenih omrežjih sprožila kritike, a vodja Reševalne postaje Ljubljana Andrej Fink poudarja, da morajo tudi reševalci na nujni vožnji spoštovati zakone, čeprav si nekateri želijo "licenco za ubijanje".

Njihovi reševalci dnevno opravijo okoli 30 nujnih reševalnih intervencij, to je voženj z modro lučjo in sireno. Nekajkrat na leto so med takimi vožnjami tudi sami udeleženi v prometni nesreči, včasih tudi kot povzročitelji, in takrat - enako kot ostali vozniki - dobijo denarno kazen in kazenske točke, je dejal Fink.

"Pogosto smo na cesti z modro lučjo. Ob nekaterih konicah ali izrednih dogodkih je nujnih prevozov še več," pravi Fink. Na srečo je situacij, ko se reševalno vozilo samo znajde v prometni nesreči, malo - manj kot 10-krat na leto. Še kar nekaj pa je situacij, ko je šlo za las, je dejal.

Prednost ni absolutna

Kot pojasnjujejo na Policijski upravi Ljubljana, zakon o pravilih cestnega prometa res določa, da voznikom s prednostjo ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije. A morajo voziti na takšen način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev v prometu. Sama uporaba znakov za prednost še ne pomeni absolutne prednosti v cestnem prometu, poudarjajo na policiji.

Komentarjev 10
  • dhoo 10:00 30.januar 2015.

    Nekateri vozniki rešilcev, se igrajo rusko ruleto.

  • DasAuto 23:22 29.januar 2015.

    Edino pravilno. Če ima lučke prižgane, ni nujno da je bog i batina na cesti, čeprav se žal prevečkrat tako obnašajo. Je**š prvo pomoč, če pa nisi siguren, da te sploh do bolnice celega pripeljejo.

  • mph 15:30 29.januar 2015.

    Se strinjam s tabo. Tudi reševalci so samo ljudje, enako kot policaji, marsikdaj ne upoštevajo lastnih pravil. Če je torej kriv, ni bil na prednostni vožnji ... ne vidim razloga, zakaj en bi plačal kazni. Ampak kar sem sledil, če ...prikaži več so seveda podatki točni, je menda bil na nujni vožnji s pravilno vključeno signalizacijo.