Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Romi: Policija je bila nasilna

Prerivanje med policijo in Romi v naselju Ruperč vrh. (Foto: Bogdan Miklič) Žurnal24 main
Romi iz naselja Ruperč vrh trdijo, da so se novomeški policisti do njih vedli nasilno. Policisti pa trdijo, da so bili nasilni Romi.

Na božični večer so policisti v romskem naselju Ruperč vrh zaradi neplačanih prometnih kazni prišli prijet Bogdana Mikliča. Od tu naprej pa se zgodbi Romov in policistov razlikujeta kot dan in noč.

Ambrus št. 2?
Romi trdijo, da je po Mikliča prišlo med 20 in 30 policistov. Ob njegovem prijetju  pa da so okoli njega zbrane Rome neizzvano napadli, uporabili pa so gumijevke in razpršilce s solzivcem. Policisti naj bi bili do Romov večkrat po nepotrebnem nasilni, grozili naj bi jim in jih žalili.

Zato bodo že danes začeli zbirati podpise za odsop novomeškega komandirja Janeza Obrana, pisati pa nameravajo tudi notranji ministrici Katarini Kresal. Opozarjajo, da lahko pride do romskega upora in dogodkov, podobnih ambruškim.

Pred zakonom vsi enaki
Novomeška policija je že ostro zavrnila vse očitke Romov in poudarila, da vse občane obravnavajo enako.  Po njihovih besedah 25-letnik, ki so ga hoteli prijeti, ni upošteval zakonitih ukazov policista in se je pasivno upiral, zaradi česar sta ga policista prijela pod roke in ga odpeljala v službeno vozilo.

Zbralo se je več občanov, ki so uradni postopek poskušali preprečiti. Ob tem je 29-letni moški policiste žalil, jih odrival in pljuval. Kljub večkratnim ukazom, naj s tem preneha, ta tega ni upošteval, ampak je policista napadel, ga po obrazu poškropil s plinskim razpršilcem in nato pobegnil.

Policisti so napadalca priprli. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da so jim uradno dejanje poskušali preprečiti še najmanj trije ljudje, proti katerim bodo podali kazenske ovadbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.