Slovenija > Črna kronika
302 ogledov

Romuni pobirajo denar pod pretvezo, da gre za prostovoljne prispevke za gluhe

Obrazec, prostovoljni prispevki, prevara PU Celje
Po podatkih policije so Romuni delovali v Celju in Mariboru, videli smo jih tudi pred ljubljanskim City parkom.

Policiste v Radljah ob Dravi so včeraj okoli poldneva obvestili, da tujki pred enim izmed trgovskih centrov v Radljah ob Dravi pobirata prostovoljne prispevke. Pred trgovskim centrom so izsledili  dve državljanki Romunije, ki sta zbirali prostovoljne prispevke brez ustreznega dovoljenja. 

Eni od njiju so izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil zakona o prekrških za nabiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznih dovoljenj ter za prekršek po Zakonu o tujcih, ker ni imela osebnega dokumenta.

Kmalu po tem so ustavili še vozilo znamke Audi A4, tujih registrskih oznak, ki ga je vozil enaindvajsetletni državljan Romunije, ki ni uporabljal varnostnega pasu. Policisti so mu zaradi  ugotovljenega prekrška izdali plačilni nalog. V vozilu je bil še njegov brat, prav tako državljan Romunije, ter obe tujki, ki so ju policisti predhodno obravnavali zaradi nedovoljenega pobiranja prispevkov.

Delovali v Celju, Mariboru in Ljubljani

Policisti so ugotovili, da je skupina štirih Romunov pred večjimi trgovskimi centri na območju policijskih uprav Celje in Maribor od začetka marca na nedovoljen način pobirala prostovoljne prispevke. Prevarante smo novinarji Žurnala24.si opazili tudi pred ljubljanskim City parkom.

Pri pobiranju prispevkov so imeli sezname z različnimi logotipi. Denar so pobirali pod pretvezo, da zbirajo sredstva za Nacionalno združenje za invalidne otroke in gluhoneme in je namenjen za ustanovitev Nacionalnega centra za invalidne otroke v Sloveniji.

Sami vpisovali zneske

Skupina je na seznam sama vpisovala dva ali tri "navidezno plačane" prispevke s podpisom ter višino plačila 10 ali 20 eurov, nato pa dopisovala zneske, ki so jih darovali občani. V tem času  so storili tudi 16 različnih prekrškov, tako z nedovoljenim zbiranjem prispevkov kot tudi s kršitvami cestno prometnih predpisov. Zaradi obojega so jim policisti izdali plačilne naloge, ki jih niso plačali.

Ker 21-letni romunski voznik, ki so mu radeljski policisti včeraj izrekli globo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov, ni imel denarja za plačilo globe, so policisti zaradi zavarovanja izvršitve obvestili finančno upravo RS. Izvršitelj FURS-a je vozniku zasegel motorno vozilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 12:43 26.marec 2017.

    Kakšno leto nazaj kličem na 113, da romuni na parkirišču pred merkatorjem vsiljivo pobirajo denar za slepo mladino. Zahtevam anonimnost, saj gre za kaznivo dejanje goljufije po uradni dolžnosti. In kaj mi je odgovoril operater? Citiram: "Kaj vas pa moti, ...prikaži več če pobirajo. Dajte osebne podatke, če boste vstrajali pri prijavi. Potem boste pa hodili na sodišče, kot priča"

  • Žurnalček 18:13 23.marec 2017.

    Mene je mula hotela nategniti pred OBI-jem kakšna 2 meseca nazaj ! Preveč teh oznak je imela na sebi , da bi je vzel v roke , delala se je pa gluhonemo !Tudi časa nisem imel , da bi ji ...prikaži več kaj počil za hrbtom !

  • Pepe007 06:52 23.marec 2017.

    V začetku marca so "delali" cel teden na območju Žalca. Vsak dan ob 12.00 pred trgovinami, ki imajo tudi svoje varnostne službe. Pridno nabirajo, ni kaj.