Slovenija > Črna kronika
129 ogledov

Rop SKB: Pridržana dva, iščejo dalje

Rop SKB banke leta 2005
1/10
Špela Mohorič
Policija je prijela dve osebi, ki sta osumljeni storitve ali sodelovanja pri ropu SKB banke iz leta 2005. Oba so prijeli danes dopoldan, enega kar na športnem letališču. Policija je v izjavah še zelo skopa, saj naj bi bilo vpletenih še več ljudi. Po nekaterih podatkih pa naj bi bil eden od prijetih tesno povezan z SKB banko.

Kriminalisti ljubljanske policijske uprave in uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave so danes v dopoldanskih urah odvzeli prostost dvema osebama, ki sta osumljena storitve oziroma sodelovanja pri storitvi kaznivega dejanja ropa SKB banke iz leta 2005, so na policiji pojasnili v popoldanski izjavi za javnost. Po njihovem mnenju so namreč zbrali dovolj dokazov za odvzem prostosti obema osumljencema.

Enega od obeh so po naših podatkih okoli 12. ure prijeli policisti na letališču Prečna pri Novem mestu takoj ko je pristal s športnim letalom. Že nekaj časa namreč obiskuje tamkajšnjo letalsko šolo.

"Bila sta dva policista in še dva v civilu, ki sta opravila postopek," so nam za Žurnal24 povedali na letališču v Pečni. Aretacija učenca tik po njegovem pristanku je bila presenečenje za vse prisotne, sam postopek pa je potekal zelo hitro.

Po naših podatkih je bil pridržan D. V., ki se je po besedah prič večkrat pripeljal z avtomobili različnih znamk, tudi s tujimi registrskimi oznakami. Policisti so odpeljali tudi njegov avtomobil. D. V. naj bi bil varnostnik v SKB. Drugega osumljenca, ki naj bi bil srbski državljan, so prijeli na območju Ljubljane. V aretaciji obeh osumljencev so sicer sodelovali tudi pripadniki specialne enote.

Več bo znanega v ponedeljek

Policija je v izjavi za javnost povedala le še, da bo oba predvidoma v nedeljo zaslišal preiskovalni sodnik, za ponedeljek pa je obljubila dodatne informacije na tiskovni konferenci. Popoldan so potekale še hišne preiskave. Policija sicer sumi, da je v rop vpletenih še več oseb, zato se preiskava nadaljuje.

SKB poplačala 99 odstotkov primerov

V SKB so v prvem odzivu izrazili zadovoljstvo nad prijetjem domnevnih vpletenih. Kot so dodali, je banka "svojo dejavno vlogo pri razreševanju škode, ki so jo utrpeli njeni komitenti v času ropa, pretežno zaključila že v letu 2007". Do današnjega dne so, kot so pojasnili, zaključili 99 odstotkov primerov.

Spomnimo. V noči na 1. november 2005 so roparji nasilno odprli 427 sefov SKB banke, od katerih je bilo 390 sefov oddanih v najem. Dva mlajša moška sta se takrat ponoči pripeljala z dostavnim vozilom in parkirala ob banki. Tako kot vsi drugi komitenti sta pri vratih vtipkala kodo. Ali je bil v rop udeležen še kdo, do danes ni bilo znano.

Varovanje odpovedalo

Na roko roparjem je šla velika varnostna luknja v banki, saj se je izkazalo, da je družba PCA, ki je bila zadolžena za varovanje, imela svoj nadzorni center kar znotraj banke, varnostnika pa sta bila v trenutku, ko sta vstopila roparja, oba v isti sobi, čeprav bi moral biti en na obhodu. PCA prav tako sploh ni imela licence za tehnično varovanje.

Roparji so potem, ko so onesposobili varnostnika, sefe praznili polnih sedem ur, tudi z varilnimi aparati in drugim orodjem. V povprečju so za en sef potrebovali komaj minuto. Kraj dogodka pa so z dvema voziloma zapustili okoli šeste ure zjutraj.

Opis: ostrižena na gobico; jezik: srbohrvaški

Takratni opis osumljencev, ki sta onesposobila oba varnostnika: moški temnejših las, ostrižen na gobico, s tanjšimi brki, visok približno 180 cm, star kakih 30 let, močnejše postave, govoril je srbohrvaško, nosil je sivo jakno. Drugi mu je bil precej podoben, prav tako temnejših las in ostrižen na gobico, s tanjšimi brki, iste višine, starosti in postave. Govoril je srbohrvaško in slovensko, oblečen je bil v sivo-rjavo jakno.

Komentarjev 23
  • bučca 05:07 18.marec 2012.

    kdo komu maže oči?

  • Klemen Zec 19:11 17.marec 2012.

    spet Ivanaova kost za telebajske, slovenceljne.zasebni detektiv, mislim, da se piše Strle je takoj po ropu vedel za katere ljudi gre, a politika z Ivanom na čelu je dala dovoljrnje šele sedaj, ko imajo vse v svojih rokah, spet ...prikaži več iz vsega ne bo nič, tresla se je gora itd.pa lepe obubožane sanje še naprej.

  • Žurnalček 13:33 17.marec 2012.

    Kriminalce vse kar jih je se da poloviti samo z primerjavo reg. avta, ali lizing pogodbe z primerjavo prijavljenega letnega zaslužka. Zakaj se to ne izvaja pa vprašajte politično bando, ki si na veliko jemlje denar i raznoraznih velikih projektov ...prikaži več države ! Pa za začetek dejte BRATA JANEZA IVANA JANŠE V postopek ugotavljanja prihodkov in odhodkov . Zlasti priliva prihodkov in sicer po katerih računih in za kakšno delo so bili izdani. Natisneš 20.000knjig po ceni 7 € in jih v maloprodaji prodajaš namišljenim kupcem za 50 €. Postaneš najbolj prodajan pisec in opral si 1.000.000 €. Ravno tistih od Wolfa .