Slovenija > Črna kronika
12844 ogledov

Grosuplje: Z bencinom polil sebe in policista, to je sledilo ...

Javno zbiranje ponudb za bencin za dirkanje FURS
Na policijski akademiji v Tacnu so danes podelili 97 medalj za hrabrost in požrtvovalnost.

Tako kot vsako leto, so tudi letos na policijski akademiji v ljubljanskem Tacnu podelili policijske medalje za hrabrost in požrtvovalnost. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta danes za lanska junaška dejanja odlikovala 80 policistk in policistov ter 17 občank in občanov.

Krogla v strop
Dimitar Kirilov | Avtor: D. M. Dimitar Stanimirov Kirilov D. M.

"Ko rešujete življenje sočloveku, vas vodi nagon, čeprav se sami izpostavljate nevarnosti. Zato, ker vam je mar za ljudi. Hvala vam za vašo srčnost in hrabrost," je med drugim povedal Poklukar, Jušić pa: "Zadovoljen sem, da je toliko naših uslužbencev in posameznikov iz družbe rešilo tako veliko življenj. Pretreslo pa me je, koliko je bilo preprečitev samomorov."

Eno od številnih ganljivih zgodb o pogumu in požrtvovalnosti je spisal občan Dimitar Stanimirov Kirilov s Koprskega. Dvanajstega maja lani malo pred enajsto dopoldne je bil v banki, ko je vstopil možakar, zamaskiran s podkapo in sončnimi očali, v eni roki je držal pištolo in v drugi vrečo za smeti.

Od uslužbencev je zahteval, da vse izpustijo iz rok, Kirilov pa je stopil k njemu in mu skušal vzeti orožje. Ropar se ni umaknil, občana je s pištolo večkrat udaril po glavi in ustrelil v strop poslovalnice. A tudi Kirilov je vztrajal: napadalca je odrinil skozi vhodna vrata in jih nato držal, da ni mogel spet vstopiti. Ko je slednji ugotovil, da mu je podvig propadel, je pobegnil. "Tisti trenutek nisem razmišljal o strahu, reagiral sem, kot je narekovala glava," nam je povedal prejemnik medalje za hrabrost.

Deklica na dnu bazena

Za požrtvovalnost jo je dobila Ljubljančanka Darja Strazberger. Tridesetega aprila lani se je z družino odpravila na kopanje v terme Snovik pri Kamniku. Med kopanjem je na dnu bazena opazila deklico, se potopila ponjo in jo dvignila na površje. Skupaj z reševalcem in drugimi obiskovalci jo je oživljala in vsi so si oddahnili ob novici iz ljubljanskega Kliničnega centra, da njeno življenje ni ogroženo. Strazbergerjeva je po svojih besedah ves čas pozorna na okolico, saj je sama mama dvojčkov s cerebralno paralizo. Seveda sta jo spremljala na današnji podelitvi priznanj.

Partnerici grozil z nožem
Darja Strazberger | Avtor: D. M. Darja Strazberger D. M.

Izkazali so se tudi kriminalisti mobilnega oddelka na ljubljanski policijski upravi Tonka Mohar, Rok Koželj in Damjan Makek. Z ene od ljubljanskih osnovnih šol so 3. oktobra lani poklicali policijo, ker je enemu od učencev mama naročila, naj jim pove, kaj se dogaja za zaprtimi vrati njihovega stanovanja – razkrilo se je, da jo njen partner že več dni zadržuje tam in ji grozi z nožem.

Koželj, Makek in Moharjeva so opazovali stanovanje in tako videli, kako je nasilnež partnerico potisnil v avto, za volan, in prisedel. Izstopila sta v bližini šole, on je v rokah držal večji nož. Kriminalisti so ga pozvali, naj orožje odvrže, vendar jih ni ubogal, nasprotno, nastavil ga je ženski na vrat. Takoj so posredovali, pri čemer je Koželja zabodel v roko, a so ga vklenili, ne da bi bila žrtev poškodovana. Koželj je prejel medaljo za hrabrost, Moharjeva in Makek pa za požrtvovalnost.

Po voznika v deročo reko

Policist Robert Ovčar je 27. aprila lani opravljal policijske naloge v prometno-intervencijski patrulji na območju policijske uprave Maribor. Nekaj minut pred peto  popoldne je videl, kako je starejši voznik, ki je peljal od Ormoža proti Ptuju, v bližini Gorišnice pri mostu čez reko Pesnico zapeljal na bankino ter mimo zaščitne ograje na zdrsnil v reko. Vodni tok je avto odnesel več deset metrov naprej, vse do betonskega jezu, kjer je nasedel. Ovčarju sta na pomoč samoiniciativno odhitela policista Damjan Klemenčič in Peter Lipič, pri reševanju voznika pa je sodeloval še občan Robert Bombek. Na bližnje drevo so privezali vrv, s pomočjo katere so se spustili do avta, pri tem pa drug drugega držali za pasove, da jih reka ne bi odnesla. Vozniku so naročili, naj odpre okno, in ga izvlekli skozenj. Vsi štirje so dobitniki medalj za požrtvovalnost.

Reševal v Bolgariji

Policist postaje prometne policije Ljubljana Tomislav Gönc je lani v okviru mednarodnega sodelovanja sodeloval v skupni operaciji agencije Frontex v Bolgariji.

Tomislav Gönc | Avtor: D. M. Tomislav Gönc D. M.
V prostem času se je na nedeljsko jutro, 8. januarja, odpravil na Musalo, z 2925 metri nadmorske višine najvišjo goro na Balkanskem polotoku. Med kosilom v gorski koči so planinci nenadoma zaslišali glasen pok. Stekli so ven in našli ponesrečenega padalca, ki je strmoglavil v bližini. Odnesli so ga v notranjost in nemudoma poklicali pomoč, med dolgim čakanjem na reševalce pa je bil Gönc ves čas ob njem in ga spodbujal, da je ostal pri zavesti, saj se je njegovo zdravstveno stanje hitro slabšalo. Z njegovo pomočjo so reševalci poškodovanca naložili na helikopter in odpeljali v najbližjo bolnišnico, kjer je kljub zdravniški pomoči zaradi hudih poškodb umrl. Sestra preminulega padalca se je Göncu zahvalila za vso pomoč in podporo, ki jo je nudil njenemu bratu v težkih trenutkih, in ga povabila na pogreb.

Z bencinom polil sebe in policista

Policiste Policijske postaje Grosuplje je 24. marca lani malo pred polnočjo poklicala zaskrbljena občanka, češ da njen mož grozi, da bo storil samomor tako, da se bo zažgal, kar je v preteklosti že poskušal storiti. Policist Mitja Hrovat je ob prihodu najprej zagledal močno prestrašeno žensko, ki je pogledovala iz parkiranega avtodoma in z glavo nakazovala v smeri bližnje delavnice.

Mitja Hrovat | Avtor: D. M. Mitja Hrovat, ob njem notranji minister Boštjan Poklukar in direktor policije Senad Jušić D. M.
Ko se je približeval, je zunaj opazil moškega, ki pa se je zaprl v objekt. Hrovat mu je sledil: na tleh je bil razlit bencin, s katerim je možakar polil še sebe in njega. Policist je takrat uporabil plinski razpršilec in s prisebnim ukrepanjem preprečil, da ni prišlo do eksplozije, v kateri bi oba potegnila kratko.

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:50 04.april 2024.

    Zato so se odločili za tako službo,ne vem če so to heroji,potem je heroj tudi voznik vlaka,ki reši vsak dan 500 ljudi,ker pridejo živi na cilj,nonsens

  • Ender3 22:50 03.april 2024.

    Pravi ljudje na pravem mestu, ki nas varujejo. Za razliko od tistih v belih haljah, ki državljane ogrožajo..

  • Kmodri_ 21:51 03.april 2024.

    da beremo hvalisanje!