Slovenija > Črna kronika
10643 ogledov

"Je strahopetec in nacist, bolj za na zdravljenje kot na sodišče!"

Urban Purgar facebook
Urban Purgar se na ljubljanskem okrajnem sodišču zagovarja zaradi spodbujanja sovraštva in nestrpnosti ter groženj.

Štiriintridesetletni Urban Purgar iz Brezovice pri Ljubljani je bil eden dejavnejših nasprotnikov protestnikov zoper vlado Janeza Janše. Rumene jopiče je takratni notranji minister Aleš Hojs razglasil za "bisere med svinjami", kar naj bi bil kompliment, čeprav ga je lahko razumeti tudi drugače. Svinja je svinja, biseri gor ali dol.

Ministrica Asta Vrečko jih je izbrisala

Očitni neonacistični simpatizer Purgar se je proslavil tudi z izjavo, da je Hitler heroj, poleg tega je predsedoval Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki mu je tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti leta 2021 dodelil status društva v javnem interesu na področju kulture. Njegova naslednica Asta Vrečko je društvo izpisala iz razvida nevladnih organizacij v javnem interesu, zaradi česar je to prejšnji mesec zoper njo vložilo kazensko ovadbo zavoljo zlorabe uradnega položaja. A Purgar je že septembra 2021 odstopil z mesta predsednika, ker se "članstvo društva ni strinjalo z nekaterimi izjavami, ki sem jih objavil na družbenem omrežju in ki so jih določeni mediji vzeli iz konteksta ter uporabili proti meni in društvu".

Leta 2022 se je odpovedal tudi urednikovanju Nacionalne tiskovne agencije, ker se je podal v lokalno politiko, na listi Slovenske nacionalne stranke je napovedal kandidaturo za občinskega svetnika na Brezovici. Iz vsega skupaj ni bilo nič.

Rumenih jopičev na obračun ni bilo

Se bo pa vsekakor nekaj izcimilo na ljubljanskem okrajnem sodišču, kjer je Purgar obtožen groženj ter spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. V petek je pričala njegova tarča, predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim. Purgar naj bi mu namenil številne grožnje, denimo, da mu bo j... ženo in otroka, izkopal kosti njegove babice in se pos... na njih, za konec pa obračunal še z njim.

Jefima so po njegovih besedah napadali vse od začetka epidemije covida-19, ko je kot sindikalist nasprotoval ukrepom Janševe vlade, ki so njegovemu cehu tako rekoč onemogočile delo. Šlo je celo tako daleč, da so se taksisti in rumeni jopiči dogovorili za konkreten pogovor, morebiti podkrepljen s kakšnim udarcem, pri Ruskem carju v Ljubljani. Taksisti so prišli tja – brez Jefima – rumenih jopičev pa ni bilo.

Končam po hitrem postopku?

Kot je nadaljeval Jefim, je grožnje dobival dve leti, zlasti pa naj bi se angažiral Purgar, ki naj bi ga sprva kontaktiral prek omrežja X, zatem pa mu začel še telefonariti in pisati SMS-sporočila. Na twitterju je tudi objavil fotografijo njegove hiše, pripisal naslov in se pozanimal: "A je to to all. Da ne vznemirjam kakšnega soseda brez zveze."

Jefimu je bilo nazadnje vsega dovolj in je Purgarja prijavil policiji. Ne edini: za enako potezo se je odločil tudi vidni član protestnega gibanja Jaša Jenull, potem ko je Purgar objavil fotografijo njegovega doma in pripisal: "Narod, povejte. Končam jaz to po hitrem postopku?"

Purgarjeva zagovornica, odvetnica Monika Poje, je sodišču predložila izpiske dopisovanj med obtoženim in Jefimom, iz katerih izhaja, da je bil tudi ta žaljiv in je provociral. Jefim je odgovoril, da je po dveh letih nadlegovanja doživel živčni zlom in se je zgolj hotel "losati" Purgarja, ki da je strahopetec in nacist, bolj "za na zdravljenje kot na sodišče".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • Avatar Leon
    Leon 13:58 13.maj 2024.

    To je »biser med svinjami« Aleša Hojsa: obsojen tat in goljuf, za povrh še častilec Adolfa Hitlerja....

  • Avatar Syn
    Syn 13:21 13.maj 2024.

    Temu revežu bi res morali dat malo asfalta za grist. 🤬

  • Avatar rajko55
    rajko55 12:28 13.maj 2024.

    Za osamitev....pa tisti z rdečo zvezdo prav tako