Slovenija > Črna kronika
1080 ogledov

S Hrvaške in Italije vpadali k nam in ropali hiše

vlom
1/4
PU Koper
Napadli so najmanj štirinajstkrat in si prilastili več kot 25 tisoč evrov.

Policisti so stopili na prste tatovom, ki so avgusta in septembra v dopoldanskem času vlamljali v stanovanjske objekte. Večinoma so v objekte vlamljali takrat, ko so bili stanovalci odsotni. Vlamljali so z izvijači na vzvod in kradli povečini le denar in nakit. 

Koprski policisti so se pri preiskovanju kaznivih dejanj povezali z ljubljanskimi policisti, saj so našli povezavo med tovrstnimi dejanji na območju obeh uprav. Ugotovili so, da so storilci pri izvajanju kaznivih dejanj uporabljali osebni avtomobil znamke Chrysler Voyager, srebrne barve, zatemnjenih stranskih stekel z italijansko registracijo. Povezali so se s hrvaškimi in italijanskimi varnostnimi organi in ugotovili, da omenjeno vozilo uporabljajo osebe z območja Hrvaške, ki imajo po večini tudi italijansko državljanstvo. 

vlom | Avtor: PU Koper PU Koper

Prijeli pet oseb

V četrtek so po poskusu enega od tovrstnih kaznivih dejanj na območju Sežane na podlagi opisa storilk prijeli 21-letno državljanko Italije in 19-letno državljanko Italije. Obe sta imeli pri sebi več izvijačev, namenjenih vlamljanju v stanovanjske objekte. 

Ugotovili so, da sta povezani z uporabniki prej omenjenega vozila, zaradi česar so posumili, da je na območju PU Koper še več storilcev. Piranski policisti so še isti dan v okolici mejnega prehoda Dragonja izsledili vozilo in prijeli tri moške, 18-letnega državljana Italije, 22-letnega državljana Hrvaške in 21-letnega državljana Hrvaške. 

Policija občane poziva, naj bodo pozorni na sumljiva vozile in osebe v njihovi okolici ter na njihovo zadrževanje v okolici stanovanjskih objektov, predvsem takrat, ko so stanovalci odsotni od doma. Vsa sumljiva opažanja naj takoj sporočijo na številko 113 in naj si ob tem zapomnijo čim več podrobnosti, na podlagi katerih je mogoče identificirati storilce in njihova vozila. 

vlom | Avtor: PU Koper PU Koper
Ženski nad stanovanja, moški nad hiše

Omenjeni so skupaj izvršili najmanj 14 tatvin, od tega dva poskusa vloma na območju PU Koper in PU Ljubljana. Ugotovili so, da so osumljeni periodično prihajali v Slovenijo iz Hrvaške ali Italije in se pri kaznivih dejanjih ločili. Ženski sta vlamljali v stanovanja, moški pa v stanovanjske hiše. Kradli so večinoma denar in nakit. Policija sumi, da so na tak način pridobili več kot 25 tisoč evrov premoženjske koristi. 

V soboto so jih privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Kopru. Zoper štiri od navedenih je odredil pripor, enega - 22-letnega voznika - pa je izpustil na prostost. Policijska preiskava se nadaljuje. Policija sumi, da so isti storilci poleti izvedli še več tovrstnih kaznivih dejanj po Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.