Slovenija > Črna kronika
73 ogledov

S kamionom 130 km/h po avtocesti

kamion PPP Novo mesto
Voznik tovornjaka je z vozilom, ki ni ustrezalo tehničnim standardom glede brezhibnosti, na avtocesti vozil tudi do 130 kilometrov na uro, čeprav je omejitev zanj 90 kilometrov.

Policista Postaje prometne policije Novo mesto sta včeraj dopoldan vozila po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Obrežju. Z vozilom, ki ima vgrajen sistem Provida, sta vozila za tovornim vozilom s hitrostjo okoli 80 kilometrov na uro. Na območju Starin ju je po levem prometnem pasu z veliko hitrostjo prehitel voznik triosnega tovornega vozila (največja dovoljena masa 26 ton) slovenskih registrskih tablic, ki bi smel po avtocesti voziti največ 90 km/h. Policista sta zapeljala za tovornim vozilom in ga pričela snemati s sistemom Provida in ugotovila, da je voznik tovornega vozila vozil tudi do 130 km/h. 

Voznika tovornjaka sta ustavila na izvozu za Dobruško vas in pri pregledu vozila ugotovila odstopanja glede tehnične brezhibnostjo vozila. Odredila sta izredni tehnični pregled, kjer so bile ugotovljene številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki močno vplivajo na varno udeležbo vozila v cestnem prometu. Zavorni sistem vozila ni ustrezno deloval, poškodovan je bil krmilni mehanizem, pnevmatike so bile neustrezne, poškodovano je bilo podvozje z vzmetmi, poškodovan je bil izpušni mehanizem in dušilci zvokov, luči na vozilu niso pravilno delovale, poškodovana so bila vzvratna ogledala. Ugotovljeno je bilo tudi, da omejilnik hitrosti ni deloval pravilno, kar je omogočilo, da je tovorno vozilo razvijalo tako visoke hitrosti. 

Policista sta 33-letnemu vozniku zaradi navedenih kršitev in kršitev, ki sta jih ugotovila v povezavi s tahografom, izrekla globo v višini 2.775 evrov. Vozilo sta izločila iz prometa, odvzela prometno dovoljenje in registrske tablice.

Vozilo mora po odpravi nepravilnosti na ponovni tehnični pregled, čeprav naj bi bil po podatkih iz prometnega dovoljenja zadnji tehnični pregled opravljen 7. 3. 2016. Ko bodo policisti preverili vse okoliščine, bodo ustrezno ukrepali, sledi pa tudi hitri prekrškovni postopek zoper pravno osebo. Za kršitve Zakon o motornih vozilih za pravno osebo določa globo v višini 3000 evrov. 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:21 19.april 2016.

    S kamionom 130 km/h po avtocesti...............zato ker več zaradi slabega stanja ni letel ! Kaj so počeli na tehničnem pregledu ostaaja vprašanje ?