Slovenija > Črna kronika
31785 ogledov

S psihiatrije pobegnil nevaren ropar, našli samo avto

policija Žurnal24
Viktor Čavić je iz Slovenije pobegnil v rodno Bosno in Hercegovino, kjer so ga prijeli v pravi filmski akciji.

Sedeminštiridesetletni Viktor Trivunović se je prej pisal Čavić in s tem priimkom ga  obravnavajo na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi roparske tatvine. To res ni kaznivo dejanje zoper življenje in telo, a so ga policisti leta 2016 iskali na vse pretege, z opozorilom občanom, da bi bil lahko oborožen in nevaren za okolico, sploh, ker ima znake posttravmatske stresne motnje.

Viktor Čavić | Avtor: D. M. Viktor Čavić se ni strinjal z videokonferenco. D. M.
Očala v žep

Pri nas zavoljo nasilništva že večkrat obsojeni državljan Bosne in Hercegovine, ki živi v Hrastniku in po svojih besedah razume slovensko, le govori ne, naj bi 31. avgusta 2018 z ženo in sinom prišel v trgovino Bauhaus na Kajuhovi v Ljubljani, kjer naj bi kupil jakno in nekaj orodja, ne pa tudi očal, ki jih je spravil v žep. Pri izhodu ga je ustavil varnostnik in pozval, naj mu sledi v službene prostore na pregled računa, kar pa je, kot so ugotovili preiskovalci, Čavić zavrnil.

Še več, potem ko se je pregovarjanje nadaljevalo na parkirišču, naj bi varnostniku zagrozil, da mu bo poslal kroglo v čelo, zatem pa iz vrečke potegnil montirno kovinsko ročico za gume, češ da ga bo udaril, ter mu pojasnil, da se je ravnokar vrnil iz zapora in nima denarja za očala. Ta je nato med begom odvrgel, s čimer je Bauhaus oškodoval za 27 evrov, a ni prišel daleč. Dogajanje sta namreč opazila policista, ki sta prišla mimo in po prerivanju, v katerem je sodeloval tudi varnostnik, so Banjalučana le vklenili. Oba moža postave sta bila pri tem lažje ranjena.

Opozorila jih je soproga

Čavića, ki je tožil, da ima duševne težave, so začasno nastanili na ljubljanski psihiatriji, ko bi bil spet pri sebi, pa bi ga priprli. Toda že naslednji dan je pobegnil in v noči na 2. september v Škrjančevi ulici vlomil v parkiranega golfa II, ga s prevezanjem vžigalnih kablov spravil v pogon in se odpeljal v Zasavje.

V tistem času je telefoniral tudi ženi, ki naj bi jo že leta 2011 večkrat tepel in ji grozil s smrtjo, z nasilnim obnašanjem pa nadaljeval tudi kasneje, denimo leta 2014, ko ga je obiskala v zaporu na Dobu pri Mirni. Tudi v telefonskem pogovru naj bi ji pretil, zato je obvestila policiste, da se moža boji, in da naj bodo pri iskanju previdni, ker je lahko oborožen.

Izpraznil tudi banko

Policisti so na to opozorili občane in jih hkrati zaprosili za kakršne koli koristne informacije. Nekaj so jih res dobili: eden od Trboveljčanov je tako našel Čavićeva odvržena oblačila z napisom Psihiatrična klinika Ljubljana. Še nekaj dni kasneje so odkrili zapuščenega golfa, za ubežnikom pa se je izgubila vsaka sled.

V naravnost filmski akciji so ga aretirali šele bosanski policisti septembra 2019 v Mrkonjić Gradu. Iskali so ga zaradi napada na uradne osebe, po poročanju Dnevnega avaza pa je bil, ob številnih drugih kaznivih dejanjih, že prej obsojen tudi zaradi ropa banke v Loparah leta 2007. Z dvema pajdašema je takrat odnesel 45.000 konvertibilnih mark. V priporu na ljubljanski Povšetovi je od novembra lani.

Hoče biti v sodni dvorani

Januarja se pred sodnico Polonco Valentinčič ni zagovarjal, ker da z zagovornikom, odvetnikom Milošem Zarićem, še ni pripravil obrambe, premaknilo pa se ni niti na včerajšnjem predobravnavnem naroku. Zaradi že pregovorne kadrovske stiske ga pravosodni policisti niso uspeli pripeljati iz pripora na sodišče, Čavić pa ni soglašal z obravnavo prek videokonference. Na vsak način hoče sedeti v sodni dvorani. 

Komentarjev 6
  • Kmodri_ 15:19 01.februar 2024.

    Naj ropa banke!

  • Soljatar 11:46 01.februar 2024.

    u samico strpat čefurja podivjanga za 1 mesec, pa vsak dan take batine, da bo komaj živ ven prilezel...pol pa takojšnja deportacija nazaj v njegovo vukojebino in doživljenska prepoved vstopa na teritorij R Slovenije.

  • miho 10:03 01.februar 2024.

    Zakaj je bil na psihiatriji, če sodi v zapor? Duševne težave? Da, morda ga je pekla vest, zaradi tega, kar je storil. So to duševne težave, zaradi česar ga ne priprejo? Če je kljub temu, da ga peče vest, povratnik, ...prikaži več naj dobi najstrožjo možno kazen v najstrože varovanem zaporu pri nas.