Slovenija > Črna kronika
15063 ogledov

S terorističnim napadom sredi Ljubljane grozil 20-letni Slovenec

granata prešernov trg Žurnal24 main
Dvajsetletnik naj bi teroristični napad nameraval izvesti na včerajšnjem mirovnem shodu v podporo Palestini na ljubljanskem Trgu republike.

Vlada je včeraj zaradi nevarnosti različnih terorističnih gibanj sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Z njim bo začela v soboto in bo trajal do 30. oktobra. Ob tem slovenski varnostni organi pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in v širši regiji kot tudi dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma.

Shod za Palestince 19.10.2023 | Avtor: Luka Cjuha/Dnevnik Luka Cjuha/Dnevnik

In prav do tovrstnega incidenta je prišlo še isti dan. Policisti so prijeli prijavo, da so organizatorji še pred začetkom včerajšnjega javnega shoda na ljubljanskem Trgu republike v podpori Palestini, na katerem se je zbralo več sto ljudi, prejeli pisne grožnje o izvedbi terorističnega napada, ki da se bo tam zgodil.

Prijeli so ga v Ivančni Gorici

"Aktivnosti policije so takoj stekle in policisti so včeraj prijeli 20-letnega državljana Slovenije, ki je grozil s terorističnimi dejanji. Osumljenemu so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma, same aktivnosti predkazenskega postopka pa še potekajo, zato trenutno več informacij še ne moremo podati. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja," je sporočila Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave. 

In še: "Zaradi navedenih dejanj so bile aktivnosti za varovanje včerajšnjega javnega shoda močno povečane, saj je najpomembnejša naloga policije prav zagotavljanje varnosti vsem udeležencem in naključno navzočim na kraju. Prav tako pa je pomembno, da lahko vsem zagotovimo pravico do mirnega javnega zbiranja in združevanja. Na samem shodu kršitev javnega reda in miru nismo beležili, potekal je mirno."

Kot smo izvedeli iz neuradnih, a preverjenih virov, so 20-letnika - s slovenskim priimkom - aretirali na delovnem mestu v enem od večjih podjetij v Ivančni Gorici.

Na ves glas predvajal molitev

azilni dom | Avtor: Anže Petkovšek Azilni dom na Viču Anže Petkovšek

Toda to ni bilo vse, nadaljuje Golčeva: "Nato smo bili včeraj, nekaj pred 23. uro, obveščeni, da se pred objektom na območju Viča nahaja osebno vozilo slovenskih registrskih označb, ki ima na glas radio v vozilu. Zatem je v vozilo prisedla še ena oseba. Policisti so ugotovili, da je oseba v vozilu z glasnim predvajanjem molitve vznemirila ljudi v bližnjem objektu, pri tem pa ni izrekla nobenih groženj. Okolica vozila je bila zavarovana, policisti pa so osebi pozvali, da izstopita iz vozila, vendar teh ukazov nista upoštevala. Na kraju so nato posredovali policijski pogajalec in policisti specialne enote policije, ki so opravili prijetje voznika, druga oseba pa je sama izstopila iz vozila in se zatekla v objekt, kjer so ga prijeli varnostniki."

Ta objekt je bil azilni dom na Viču, kjer Maročan očitno prebiva.

Pri pregledu oseb in vozila policisti niso odkrili nevarnih predmetov. "Z voznikom, 35-letnim državljanom Slovenije, je bil na kraju izveden postopek in prvi nujni preiskovalni ukrepi, ter drugi ukrepi v skladu z ZNPPol, nato pa so na kraju z osumljencem postopek zaključili. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, bil pa je enkrat obravnavan za prekršek z elementom nasilja. Trenutno zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj še poteka. Sopotnik, 37-letni državljan Maroka, ki se je v vozilu vozniku priključil povsem naključno in je bil vidno pod vplivom alkohola, je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do iztreznitve, izdan mu je bil plačilni nalog."

Policija še zaproša vse, ki bi glede na trenutne razmere imeli kakršnekoli informacije o dogajanju v svoji okolici, ki jim povzroča vznemirjenje, ali pa so jim okoliščine preprosto nenavadne, da o tem obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Komentarjev 49
  • slavauk22 20:43 20.oktober 2023.

    Zagotovo Rusija oborozuje Hamas. Oskrbovanje Hamasa z zaplenjenim zahodnim orozjem, ne pomaga prikriti ruske pomoci.

  • ak 20:04 20.oktober 2023.

    Prosim medije, da tako pridno, kot poročajo o "Slovencih", ki delajo kazniva dejanja (čeprav se v praksi izkaže, da gre v resnici bolj za slovenske državljane, kot pa Slovence), da dosledno poročajo o narodnosti vseh storilcev kaznivih dejanj. Bili bi ...prikaži več presenečeni, ali pa morda niti ne.

  • sandi76 19:10 20.oktober 2023.

    20 letni Slovenec ? Ta je pa huda !