Slovenija > Črna kronika
525 ogledov

S tujimi bančnimi karticami na spletu kupoval računalniško opremo

Nakupovanje preko spleta Saša Despot
40-letni moški je osumljen, da je zlorabljal tuje bančne kartice za nakupe preko spleta.

Novogoriški kriminalisti so v sodelovanju z GPU maja zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi z zlorabami plačilnih kartic na spletu. 

"Podali so kazensko ovadbo zoper 40-letnega moškega, ruskega državljana, ki začasno prebiva na območju Slovenije," so sporočili s PU Nova Gorica. "Navedeni je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj uporabe ponarejenega plačilnega sredstva, napada na informacijski sistem in kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov."

Preiskavo začeli v začetku leta

Predkazenski postopek so novogoriški kriminalisti pričeli v začetku leta 2021, na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic izvršil več nakupov računalniške opreme. "Tekom preiskave so kriminalisti  ugotovili, da je storilec zlorabil večje število plačilnih kartic tujih imetnikov iz različnih držav, med drugim iz Vietnama, Kolumbije, Indonezije in Avstralije, ter na več spletnih prodajnih mestih v Sloveniji opravil nakupe različnih  izdelkov," pojasnjuje Dean Božnik s PU Nova Gorica. "V nadaljevanju je omenjene izdelke prejemal na različne naslove na območju PU Ljubljana, pri tem pa je uporabljal lažna imena. Osumljenec si je na ta način protipravno pridobil večjo protipravno premoženjsko  korist v obliki tehničnih izdelkov ter obenem oškodoval spletne trgovce in banke."

Kriminalistom je v okviru preiskave z izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj uspelo identificirati osumljenca. "Pri tem je bilo ugotovljeno, da gre za zgoraj omenjenega ruskega državljana," še navaja Božnik. "Prav tako je bila v nadaljevanju pri njem opravljena hišna preiskava, kjer so bili najdeni in zaseženi naročeni izdelki ter spletna komunikacija."

Kriminalisti so z uspešno zaključeno preiskavo in izsleditvijo osumljenca kaznivih dejanj preprečili nadaljnja oškodovanja tako bančnih ustanov kot tudi spletnih prodajnih mest v Sloveniji.

Previdnost na internetu ni nikoli odveč

Policija ob tem poudarja, da je internet postal neznansko privlačen za spletne kriminalce, ki v mnogih primerih z umetelnimi zvijačami in obljubami ukradejo denar ali pridobijo finančno informacijo. "Sodobni spletni kriminalci so čedalje bolj inovativni in vse teže jih je odkriti, storili bodo vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov," poudarja Božnik. "Previdnost ni nikoli odveč, saj so dandanes goljufi zelo iznajdljivi in pretkani, s svojim prijaznim in prepričljivi pristopom pa hitro preslepijo občane, da ravnajo v svojo škodo."

V izogib morebitnemu oškodovanju policija svetuje zadržanost do naključnih poslov in neznanih oseb, saj ljudje velikokrat sprejmejo ponudbo, ker se jim zdi vabljiva. "Šele kasneje, ko preverijo okoliščine, posumijo, da so bili  ogoljufani," poudarjajo pri Policiji."Z namenom preprečevanja teh dejanj občanom svetujemo, naj ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov in ne nakazujejo denarja ali  plačujejo računov, če niso prepričani v verodostojnost osebe na drugi strani. Številne spletne storitve in aktivnosti nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več podatkov o sebi, uporabniki pa se pogosto ne zavedajo dovolj, da lahko te podatke nekdo zlorabi za svoje koristi. Zato posebej previdno pri ravnanju z vašimi osebnimi podatki (npr. osebno ime, naslov  bivanja, telefonska številka,  bančni računi, e-poštni naslovi, rojstni podatki itd.)."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.