Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Samozavest si je krepil pri 208 km/h

Prekoračitev hitrosti Žurnal24 main
Nekateri vozniki na Celjskem so v zadnjih dneh dokazali svojo nezrelost na zelo neslaven način. "Rekorder" je vozil kar 208 km/h.

Prometniki so v zadnjih dneh poostreno nadzirali hitrosti na štajerski avtocesti in pri tem zabeležili več ekstremnih prekoračitev hitrosti. Med najvišjimi celjski policisti izpostavljajo tri, pri tem pa opozarjajo, da so vsi trije vozniki divjali v dopoldanskem oziroma popoldanskem času, torej takrat, ko je promet gost.

Izven naselja Dramlje je eden od voznikov peljal s hitrostjo 205 km/h, drugi pa 206 km/h. Tretji brezvestnež pa je plin do konca tiščal pri Ljubečni, radar mu je nameril 208 km/h.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da se prekoračitev hitrosti za več kot 50 km/h kaznuje z najmanj 300 evri, vozniku pa se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje.

Kilometer odloča o smrti
Prevelika hitrost je še vedno glavni razlog za prometne nesreče. Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali le za en kilometer na uro, bi bilo nesreč za štiri odstotke manj, izven naselja pa za dva odstotka. Že majhna sprememba hitrosti namreč vpliva na življenje ali smrt. Verjetnost smrti pešca se s 85 odstotkov pri trku pri hitrosti 50 km/h zmanjša na manj kot 10 odstotkov pri trku s 30 km/h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.