Slovenija > Črna kronika
8049 ogledov

Se bo voznik, ki je zadrogiran in pijan do smrti zbil dva pešca, izmazal?

prometna nesreča dunajska
1/2
Saša Despot
Jan Korošec, ki je 8. marca okrog pol enih zjutraj z vožnjo skozi rdečo luč povzročil prometno nesrečo na Dunajski cesti, v kateri je na prehodu do smrti zbil dva pešca, na sodišču očitkov iz obtožbe ni priznal. V primeru priznanja je tožilka predlagala sedem let zapora.

Obtožnica mu očita kaznivo dejanje nevarne vožnje in zapustitev poškodovanca brez pomoči, a zelo možno je, da se bo izvlekel zaradi neprištevnosti ali celo, da bodo morali iz spisa izločiti dokaze.

S passatom je pešca zbil z 89 kilometri na uro (omejitev je 60), nato odpeljal proti Črnučam, kjer je skoraj čelno trčil v taksista. Kmalu zatem sta ga, ko je lezel iz avta, izsledila policista. "Bil je močno zmeden, jokal je, iz nosu mu je tekel smrkelj," je po poročanju Dnevnika na sodišču opisal policist.

A prav ravnanje policistov bi lahko omajalo dokaze. Če je bil Korošec osumljenec, bi ga moral policist seznaniti z njegovimi pravicami, med drugim, da mu ni treba dati izjave, ta pa je zapisana v preizkusu alkoholiziranosti. Ali bo iz spisa izločil dokaze, bo sodnik odločil prihodnji teden.

V času nesreče je imel Korošec v krvi več kot 2,1 promila alkohola, v urinu pa so našli tudi kokain, MDMA, morfin in številne druge prepovedane snovi. Psihiatrični izvedenec je ocenil, da gre za odvisnika, po Koroščevih besedah z abstinenčnimi obdobji droge uživa že 17 let. To pomeni, da bi lahko ocenili, da je bil v času nesreče neprišteven, kar izključuje kazensko odgovornost. A zakon določa tudi, da je lahko kriv, kdor si je z uporabo alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi neprištevnost sam povzročil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar darklord
    darklord 18:15 13.julij 2019.

    Pijan, zadrogiran ubil dva človeka; če ne bo fasu 10 let, je samo en izhod: zob za zob! naše sodstvo: poden od podna!

  • gggg 17:09 13.julij 2019.

    Če je napaka v postopku, potem lahko za nepravilnost npr. dodatno kaznujejo policista, vendar taka nepravilnost v postopku ne more opravičiti krivca, da je dejanko storil kaznivo dejanje. In to bi moralo veljati za vse sodne postopke.

  • Laznivi 16:54 13.julij 2019.

    Glede na to v kateri drzavi mu sodijo mocno vejamem da bo oproscen vse krivde.