Slovenija > Črna kronika
43 ogledov

Še ena laž: nima državljanstva BiH

Dragan Paravinja med sojenjem v Sokolovcu. Ivica Galović / Pixsell
Kmalu izročitev Paravinje Hrvaški, kjer še vedno iščejo pogrešano Antonijo Bilić.

Četudi je pred nekaj dnevi na sodišču trdil, da ima poleg hrvaškega in srbskega državljanstva tudi državljanstvo Bosne in Hercegovine, se je trditev Dragana Paravanje izkazala za laž. Sodišče v BiH je po pisanju hrvaškega spletnega portala Dnevnik.hr potrdilo, da Paravinja nima njihovega državljanstva. Ovir za njegovo izročitev Hrvaški tako ni, postopek pa naj bi stekel kmalu.

Tožilstvo je na sarajevskem sodišču ta teden za obtoženega Paravinjo, ki ga bremenijo posilstva leta 2002, zahtevalo 10 let zapora. Tožilka Zorica Đurđević je novinarjem pojasnila, da so zahtevali najvišjo zagroženo kazen za posilstvo, saj obstaja pri Paravinji velika verjetnost ponovitve podobnih kaznivih dejanj. Sodišče v Sokolcu bo sodbo po napovedih objavilo že jutri.

Na Hrvaškem še vedno iščejo Antonijo
V BiH so ga iskali od leta 2005 zaradi obtožb, da je v Sarajevu posilil danes 27-letno žensko. Konec junija so ga aretirali, potem ko so ga na Hrvaškem osumili umora 17-letne Antonije Bilić. Po prijetju je Paravinja priznal, da je najstnico zadavil, njeno truplo pa odvrgel v reko Krko v zaledju Šibenika, vendar je trditve pozneje zanikal, češ da jih je izrekel pod pritiskom preiskovalcev.

Direktor hrvaške policije Oliver Grbić je medtem po poročanju hrvaških medijev dejal, da imajo dovolj dokazov, da Paravinjo obsodijo tudi na Hrvaškem, kjer še vedno intenzivno iščejo Antonijo BIlić. Danes so pregledali področje ob cesti Knin–Split. V iskalni akciji sodeluje 50 policistov interventne, specialne in kriminalistične policije. Njegovo izročitev sicer zahteva tudi Srbija, kjer je enkrat že bil obsojen.

Komentarjev 1
  • privat 09:08 24.julij 2011.

    nerazumem kako nima državljanstva..taki imajo rusko,bolgarsko ,grško,hrvaško ,slovensko in bosansko državljanstvo! Kar 6Xse štejejo ....