Slovenija > Črna kronika
2071 ogledov

Še ena v morju obravnav v Sloveniji, ki ji grozi zastaranje

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Obtožnica mu očita umor, zadeva pa naj bi zastarala konec decembra.

Na slovenskih sodiščih je za prihodnji teden sklicanih malo obravnav, saj zaradi epidemije sklicujejo naroke le v nujnih zadevah oziroma tistih nenujnih zadevah, ki jih je mogoče izvesti videokonferenčno. Tudi roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih od petka ne tečejo. Zadeva Novič se medtem bliža zastaranju.

Roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih ne tečejo

Od petka roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih ne tečejo. Tako namreč določa sklep, ki ga je sprejela vlada in je bil v četrtek objavljen v uradnem listu.

Sprejetje sklepa je predlagal predsednik vrhovnega sodišča. Ta je namreč glede na epidemiološki položaj v državi in vladne ukrepe 13. novembra sprejel odredbo o posebnih ukrepih, ki se nanašajo na vsa sodišča. Odredba zaustavlja delo vseh sodišč na veliki večini pravnih področij, z izjemo zadev, ki so z odredbo in zakonodajo opredeljene kot nujne.

Ker je predsednik vrhovnega sodišča istočasno ocenil, da je prišlo do položaja, ko ni mogoče zagotoviti rednega poslovanja vseh sodišč v državi oziroma je onemogočeno izvajanje sodne oblasti na bistveni večini pristojnosti, hkrati pa je oteženo uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, je še isti dan vladi, kot rečeno, predlagal, naj s sklepom ugotovi, da roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom, 30 dni ne tečejo.

V zadevi Novič čakajo izvedensko mnenje iz tujine

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodo v sredo predvidoma nadaljevali sojenje Milku Noviču, ki mu obtožnica očita umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Po besedah Novičevega zagovornika Žige Podobnika za STA naj bi se na naroku seznanili z nekaterimi posnetki, s katerimi se zaradi tehničnih težav niso mogli seznaniti na prejšnjih narokih.

Milko Novič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V zadevi sicer še vedno čakajo na izvedensko mnenje glede delcev, najdenih na Noviču in kraju umora, ki ga je sodišče naročilo v tujini. Mnenja, ki bi lahko bilo v zadevi prelomno, do zdaj po Podobnikovih besedah niso dobili, sam pa ga pričakuje nekje konec novembra oz. v začetku decembra.

Z že tretjim sojenjem se sicer mudi, saj naj bi zadeva zastarala konec decembra. Zastaranja po Podobnikovih besedah ne bo zamaknilo niti dejstvo, da procesni roki na sodiščih v nenujnih zadevah zaradi epidemije trenutno ne tečejo. Odredba, ki jo je izdal predsednik vrhovnega sodišča, namreč določa, da sodišča "poslujejo v neomejenem obsegu tudi v tistih kazenskih zadevah, kjer bi kazenski pregon zastaral v šestih mesecih od uveljavitve odredbe", pravi.

Komentarjev 5
  • ipsilon 12:17 22.november 2020.

    Izgleda še ena šlamastika našega pravosoja, "vladavina prava"............

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 12:15 22.november 2020.

    [ Še ena v morju obravnav v Sloveniji, ki ji grozi zastaranje ] Za politika so primerni, dobrodošli. 🥱

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 11:42 22.november 2020.

    Tvorovi sodni!!! Jebem jih prizadete!!! Verjetno ni dokazov za obsodilno sodbo,a oprostilke se jim ne daje... .Pa je pol standard "zastaranje".