Slovenija > Črna kronika
105 ogledov

Še ena zastrupitev s CO

Plin Shutterstock
Nova zastrupitev z ogljikovim monoksidom. 11-letna deklica je na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru.

Na Kamnogoriški cesti v Ljubljani se je danes zgodila še ena zastrupitev z ogljikovim monoksidom. "Hčerka se je tuširala v kopalnici, v kateri imamo plinski bojler za toplo vodo," je povedala mama 11-letnice, ki je trenutno na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru. Deklico so nezavestno našli v kopalnici, poklicali so poklicali reševalce.

Medtem ko se je deklica tuširala, je bila njena mama v kuhinji, kjer je imela prižgano kuhinjsko napo. Kot pravi, je bil verjetno zaradi tega odvod zraka iz kopalnice slabši, kot bi bil, če napa ne bi bila vključena.

Kriminalisti pregledujejo stanovanje

Prostor so pregledali ljubljanski gasilci in ugotovili prisotnost ogljikovega monoksida.

Na Upravi za zaščito in reševanje so zapisali, da je plin uhajal iz pokvarjenega plinskega bojlerja. Kako se je nesreča zgodila, bodo natančneje preiskali kriminalisti.

Zračite prostore!

Če toplo vodo ogrevate na plin, bodite posebej pozorni na dobro zračenje. Stanovanje, v katerem se je zgodila nesreča, je eno od mnogih podobnih v Ljubljani oz. drugje po Sloveniji, zato bi se lahko nesreča zgodila tudi drugje. Odveč ne bo tudi alarm oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku.

Vendar velja dodati, da lahko ta nevarni plin brez vonja in barve nastaja tudi pri nepopolnem gorenju kurilnega olja, drv, premoga ... V stanovanje lahko prodre tudi iz kleti, kjer je peč, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali skozi ventilacijski sistem.

V zadnjih dneh smo že večkrat poročali o zastrupitvah z ogljikovim monoksidom. Včeraj so v celjsko bolnišnico prepeljali tri člane družine, očeta, hčerko in sina. V Mariboru se je zastrupitev s CO končala tragično za 82-letno žensko, v Ankaranu pa so se v začetku tedna zastrupili še štirje ljudje, ki so potrebovali zdravljenje.

Komentarjev 3
  • bobr 12:04 30.december 2012.

    DETEKTOR ZA MONOKSID DG-1 COhttp://digitklik.si/izdelek_DG-1-CO-DETEKTOR-ZA-MONOKSID

  • bobr 12:01 30.december 2012.

    http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=432727Jaz sem lani nabavil dva različna detektorja, ki bi naj spadala v vrh kvalitete. Enega od Kiddeja za v kurilnico, drugega pa Fireangel za spalnico (ker ma LCD). In trenutno bentim nad Kiddejem, ker moram po 11 mesecih ...prikaži več že drugič menjat baterije (3xAA) in kar vidim, da bo to čez naslednjih 6-7 let glavni strošek aparata. Sem malce pobrskal po netu in vidim, da je požrešnost glavni očitek proti Kidde detektorjem. Fireangel ima baterijo integrirano in bi naj zdržala 7 let, je pa itak pod garancijo, če bi že prej crknila. Kar se kvalitete tiče, so menda Fireangel in Kidde edini zaupanja vrendi. Morda še kak Fisr alert.V glavnem, jaz mam ta dva:Fireangel: http://www.detektorji.si/detektor-ogljikovega-monoksida-fireangel-co-9dKidde: http://www.detektorji.si/detektor-ogljikovega-monoksida-kidde-900-0233Prvega priporočam, drugega malo manj.

  • Varnost Doma Trgovina 19:03 29.december 2012.

    Če želite kvaliteten detektor monoksida KIDDE z 7 letno garancijo,ali če želite testirati ,če vaš stari detektor monoksida še deluje z sprejem DETECTAGAS,obiščite spletno stran WWW.VARNOST-DOMA.EU