Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Še štirje aretirani zaradi drog

Prostor za gojenje konoplje. Policija
Zoper osumljene podane ovadbe zaradi skupno kar 13 kaznivih dejanj. Zagrožena zaporna kazen za očitana kazniva dejanja je od enega do 10 let. Šlo je za čezmejno akcijo – pred meseci so enega izmed vpletenih aretirali v Trstu.

S Policijske uprave Koper so sporočili, da so njihovi kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi policisti razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo prepovedanih drog konoplje in kokaina.

Drogo iz Slovenije preprodajali v Trstu

Italijanski varnostni organi so že poleti 2011 na območju Trsta aretirali 32-letnega državljana Italije, ki so mu med preiskavo njegovega stanovanja zasegli približno štiri kilograme prepovedane droge konoplje, 144 tablet ekstazija z oznako Davidova zvezda, štiristo gramov prepovedane droge hašiš, en gram kokaina in osem gramov halucinogenih gob. V preiskavi so ugotovili, da je 32-letni državljan Italije prepovedano drogo kupoval na območju Kopra, in sicer od 26-letnika iz Škofij. Namenjena pa je bila za preprodajo lokalnim zasvojencem na Tržaškem.

Koprski kriminalisti so po obvestilu z italijanske strani in v sodelovanju z njimi začeli obširno kriminalistično preiskavo zoper kriminalno združbo. Na podlagi pridobljenih dovoljenj in odredb sodišč so izvajali različne prikrite preiskovalne ukrepe, preiskavo pa je vodil in usmerjal okrožni državni tožilec iz Kopra. Med preiskavo so slovenski in italijanski kriminalisti več ljudem zasegli manjše količine kokaina in konoplje.

Odkrili laboratorij za proizvodnjo konoplje

Decembra pa so kriminalisti izvedli zaključno akcijo, v kateri so prijeli štiri državljane Slovenije, stare med 26 in 35 let. Pri njih so opravili hišne preiskave. V eni od preiskav so našli večji prostor, prirejen za hidroponično gojenje konoplje, v katerem so našli in zasegli skupno 262 sadik konoplje ter vso opremo (razsvetljava, električna, vodna in prezračevalna napeljava ipd.) in gnojila, za katere se ve, da so namenjeni za izdelavo prepovedanih drog.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo zoper osumljene zbranih dovolj materialnih in drugih dokazov za podajo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve skupno 13 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog po 186. členu kazenskega zakonika. 

Štirje slovenski državljani so bili s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Kopru, kjer je bil zoper 26-letnika z območja Škofij in 35-letnika z območja Izole odrejen pripor.

Grozi jim do 10 let zapora

V kazenskem zakoniku je zagrožena zaporna kazen za storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog od enega do 10 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.