Slovenija > Črna kronika
7677 ogledov

Sebastien Abramov bo avgusta morda že na prostosti

Sebastien Abramov Saša Despot Sebastien Abramov
Če celjska sodnica Marjana Topolovec Dolinšek do konca julija ne bo izrekla sodbe Sebastienu Abramovu za umor Sare Veber, bo odkorakal na prostost. Časa torej ni več veliko, toda današnja obravnava je odpadla. Že spet.

Sebasten Abramov je zaradi domnevnega umora 24-letne Sare Veber 15. marca 2015 na njenem domu na Pernovem pri Žalcu – sam trdi, da je šlo za nesrečo pri čiščenju puške – od 31. julija 2021 v priporu. Ker ta lahko traja največ dve leti, ga bodo torej morali čez slabe tri mesece izpustiti in se bo kasneje lahko branil s svobode.

Brani ga že četrti odvetnik

Sojenje se je začelo 15. aprila lani in poteka zelo počasi,  pa ne po krivdi tožilca Gorazda Kacijančiča. Abramov je namreč v tem času zamenjal kar tri odvetnike, Mitjo Pavčiča, Borisa Grobelnika in Primoža Pokliča, prek brezplačne pravne pomoči ga zdaj brani že četrti, Michael Rotter. In to spretno, s procesnimi predlogi, zaradi katerih je bila preložena tudi kakšna obravnava.

Michael Rotter | Avtor: Saša Despot Odvetnik Michael Rotter Saša Despot
Denimo 1. februarja letos, ko je Rotter posumil, da se je senat "okužil" z gledanjem oddaje Preverjeno o njegovem klientu na komercialni postaji Pop TV, predvajane tri tedne prej, v kateri naj bi bili razkriti tudi nekateri dokazi, izločeni iz sodnega spisa. Še posebej je izpostavil sodnico porotnico, ki naj bi mu na hodniku povedala, da je v prispevku izvedela nekaj novih stvari, zato je predlagal njeno izločitev. Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek ga je zavrnila, češ da gre za zavlačevanje postopka.

Slabo se je počutil

Preložena je bila tudi obravnava, razpisana za 20. marec. V tistem petkovem jutru so Abramova sicer pripeljali na sodišče, a se je, kot je Rotter obvestil sodnico, počutil slabo tako fizično kot psihično. Pregledali so ga v psihiatrični bolnišnici v Vojniku in ugotovili, da res ni sposoben sedeti v sodni dvorani.

Danes bi na sodišču verjetno poslušali izpise iz zaseženega mobilnega telefona, morda pa tudi izvedeli, kako daleč sta s svojima mnenjema izvedenca za psihiatrijo in psihologijo, ki ju je angažirala obramba. Da bi ju lahko plačal, je Abramov dobil celo odobritev sodišča, da gre na banko po denar. A obravnava je bila, kot so nam sporočili s celjskega sodišča, tokrat preložena zaradi "upravičene nujne zadržanosti zagovornika".

Tožilstvo z dokaznimi predlogi že končalo

"Upam, da se bo zadeva vendarle pravočasno končala, predvsem zaradi svojcev Sare Veber, saj je od njene smrti minilo že osem let," nam je povedal pooblaščenec pokojničinih staršev Matjaž Šaloven.

Tožilstvo je s svojimi dokaznimi predlogi že pred časom končalo, lahko pa s kakšnim novim postreže obramba. Abramovu tudi nihče ne more preprečiti, da ne bi preklical pooblastila Rotterju in zahteval še petega zagovornika.

Za ta mesec sta sicer razpisani še dve obravnavi.

Komentarjev 8
  • Kmodri 18:05 04.maj 2023.

    Bog pomagaj našim državnim tožilcem!

  • Svobodnež 18:04 04.maj 2023.

    Mogoče mu je uspelo "podmazati" sodni stroj, da bo tekel malce počasneje. Ali pa je prisoten strah???

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:39 04.maj 2023.

    Bog pomagaj našemu sodstvu!