Slovenija > Črna kronika
7458 ogledov

Sebastien Abramov na banko, da si bo plačal psihiatričnega izvedenca

Sebastien Abramov Saša Despot Sebastien Abramov
Sojenje za umor Sare Veber bi se moralo danes nadaljevati, a je bilo spet preloženo, ker ga obtoženec ni bil sposoben spremljati ne psihično in ne fizično. Če sodbe ne bodo izrekli do konca julija, ga bodo morali izpustiti na prostost.

15. marca je preteklo osem let od tragične smrti 24-letne Sare VeberSebastien Abramov zatrjuje, da je šlo za nesrečo, tožilstvo pa je prepričano, da jo je umoril on, kar skuša dokazati na sojenju na celjskem okrožnem sodišču.

Kot je znano, naj bi Abramov, tedaj še Sebastjan Colarič, leta 2015 umoril Vebrovo iz nizkotnih nagibov. Kot je na eni od prejšnjih obravnav pričal policist, ki je bil na kraju takoj po dogodku v hiši Vebrovih na Pernovem pri Žalcu, je Abramov razlagal, da je v polavtomatsko puško pri čiščenju hotel vstaviti neko "fedro". Sara naj bi držala za cev, takrat pa naj bi se orožje sprožilo. Po nesreči, torej.

Senat se ni okužil

Tudi celjski kriminalisti so primer dolgo preiskovali kot kaznivo dejanje smrti iz malomarnosti, preobrat pa se je zgodil, ko je prišla na dan afera odrezana roka. V tem primeru sta Abramov in Julija Adlešič prav tako sprva zatrjevala, da si je roko odrezala po nesreči, nazadnje pa krivdo priznala. Večino kazni, ona leto in sedem mesecev in on dve leti in pet mesecev zapora, sta prestala že v priporu.  

Toda Abramov je ostal za rešetkami, saj je bila že vložena obtožnica, ki ga bremeni umora Vebrove. Sojenje je med drugim razkrilo tudi, da je obtoženi v času Sarine smrti že ljubimkal z Adlešičevo. Zagovornik Abramova, odvetnik Michael Rotter, je na prejšnji, februarski obravnavi, skušal prepričati sodni senat, da se je "okužil" ob gledanju televizijske oddaje o dogajanju na Pernovem in odrezani roki, v kateri naj bi bili predstavljeni tudi nekateri dokazi, izločeni iz sodnega spisa, ter doseči izločitev sodnice porotnice, ki naj bi mu na hodniku dejala, da je na televiziji izvedela nekaj novih podatkov.

S svojima predlogoma ni uspel, po mnenju predsednice senata Marjane Topolovec Dolinšek naj bi bila poskus zavlačevanja postopka. Sodbo Abramovu morajo namreč izreči do konca julija, ko se mu izteče dveletni pripor. Če je ne bodo, ga bodo morali izpustiti na prostost.

Lahko dvigne denar

A sojenje se torej ni nadaljevalo niti danes, čeprav so Abramova zjutraj pripeljali na sodišče. Rotter je namreč sodnico Topolovec Dolinškovo še pred začetkom opozoril, da mu je njegov klient pred sodno dvorano povedal, da ga ni zmožen spremljati ne psihično in ne fizično. Obramba je tudi hotela angažirati svoja izvedenca za psihologijo in psihiatrijo, ki naj bi ugotovila, ali je sploh še sposoben slediti obravnavam.

Ker bi morali izvedenca sami plačati, je Abramov prejšnji teden prosil sodišče, da mu dovoli prost izhod do banke, kjer da bo dvignil denar. Sodišče mu je to odobrilo, je pa sodnica danes sprejela sklep, da ga nemudoma pregledajo v psihiatrični bolnišnici v Vojniku. Okrog poldneva smo izvedeli, da obravnave danes ni sposoben spremljati, zato bodo naslednjo z zaslišanjem prič izpeljali 31. marca.

Komentarjev 14
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 20:43 20.marec 2023.

  Če pa našemu sodstvu tele primer zastara naj pa štacuno zaprejo.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 19:12 20.marec 2023.

  Evo zdaj bo igral na karto neprištevnosti.

 • PaPajapopi 16:32 20.marec 2023.

  Tako se bo izmazal kot Makoterjeva, ki se je tudi delala, da je psihično in fizično nezmožna.