Slovenija > Črna kronika
7548 ogledov

Sekta za srečo jim je izpulila milijon evrov

dokumenti denar miza evri bankovci
Višje sodišče je Martini Veseljko iz sekte Happy, happy potrdilo kazen tri leta in tri mesece zapora zaradi goljufije.

Članom sekte Happy, happy, se je, kot pove že ime, obetala sreča. Veliko sreče. Toda večina je ni dočakala. V sladke obete o osebnostni in poslovni rasti, ki naj bi jo doživeli na različnih delavnicah, so veliko vlagali: letni trening pozitivne energije je denimo stal 14.400 evrov, tako imenovani intenziv 5500, tečaj numerologije pa 720 evrov. Vložek naj bi po posojilni pogodbi dobili nazaj v letu dni, po mesečnih od tri do petodstotnih obrestih, a so se številni za denar obrisali pod nosom, saj so obroki po po prvih nekaj mesecih nehali prihajati.

Martina Veseljko | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Tomaž Skale/Dnevnik
Jemali tudi kredite

V piramidni sistem, kar naj bi kult Happy, happy v resnici bil, so naivneži investirali na desettisoče, tudi 100.000 evrov. Če je bilo treba, so si denar izposojali pri sorodnikih in prijateljih ter najemali posojila. Ta so dobili, četudi niso bili kreditno sposobni: policija je razkrila skupino zdaj že bivših bančnikov, ki so jim jih odobrili, zase pa zadržali do 12-odstotno provizijo.

Domnevni vodja sekte naj bi bil nekdanji znani igralec namiznega tenisa Saša Ignjatović, ki že dobrih deset let z družino živi v Dominikanski republiki. Ena od vidnejših članic, Martina Veseljko, je ostala v Sloveniji.

Aprila lani je bila obsojena zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije. Dvema tečajnicama naj bi zagotovila, da bosta za vložek v zakonit posel v Švici bogato nagrajeni. Leta 2019 sta res prispevali približno 170.000 evrov, nazaj pa dobili vsega 5.350 in 2.500 evrov.

Nastopila na televiziji

Veseljkova naj bi del nakazala Ignjatoviću, s preostankom pa poplačala nekaj svojih dolgov, poravnala obroke za avto in si plačala sodelovanje v televizijski oddaji Klepet ob kavi. Ignjatović, ki v postopku ni bil obtožen, je njene navedbe zavrnil, ob tem pa še zanikal obstoj sekte in piramidne sheme. Tisti projekt v Švici pa da ni bil uresničen, kar naj bi ji povedal že pred časom.

Tožilec Boštjan Valenčič je za Veseljkovo predlagal štiri leta zapora in povrnitev denarja oškodovankama skupaj z obrestmi, zagovornik Rok Petrič pa oprostitev, ker da je bila žrtev manipulacije Ignjatovića in drugih duhovnih mojstrov. Sodnica Maja Povhe ji je izrekla tri leta in tri mesece zapora, od katerih ji je po dolgem bivanju v priporu ostalo le še kakšnih pet mesecev.

Kljub temu se je na kazen pritožila, a jo je višje sodišče pred nedavnim potrdilo. Mimogrede, Veseljkova naj bi dolgovala še drugim domnevnim žrtvam, vsega skupaj menda dober milijon evrov. O tem bo sodišče še razsojalo.

Komentarjev 16
  • Majazmaja 15:08 13.februar 2024.

    No, ok, po 2/3 kazni bo zunaj s polnim računom nekje v tujini. Ko pride iz aresta in če nima dovolj -> nove pohlepne in bebave ovce bodo spet čakale v vrsti, da jih ostriže.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 14:48 13.februar 2024.

    Isti princip kot župnik in SDS.....ovce pa kot ovce...

  • sandi76 14:04 13.februar 2024.

    Takih sekt , ki prodajajo meglo , je še kar precej. Na primer razni bitkojni in podobni kojni še kar privablja naivneže. Ko bodo izgubili vse, bodo pa tožili državo , ker ni ničesar storila, da bi se to preprečilo !