Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Sestop usoden za planinca

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Slovenske gore so včeraj zahtevale novo življenje. Pri sestopu se je namreč v Turskem žlebu v Savinjskih Alpah smrtno ponesrečil planinec.

Načelnik GRS Celje Brane Povše je za zurnal24.si dejal, da je planincu zdrsnilo ob 14.44 na poledeneli snežni zaplati v Turskem žlebu v Kamniško-Savinjskih Alpah. V globino je tako po snegu drsel okoli 400 metrov, na koncu pa je z glavo udaril v skalo.

Planinec je bil primerno opremljen za ta letni čas – na glavi je nosil čelado, ki pa je po udarcu v skalo počila. Po besedah Povšeta je ravno v tistem času v bližini potekalo izobraževanje gorskih reševalcev, tako da so bili ti zelo hitro na kraju dogodka, a so bile poškodbe za planinca prehude. Pri reševanju je sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske.

Povše vsem tistim, ki se odpravljajo v hribe, svetuje, da je treba biti v tem času pozoren predvsem na posamezne snežne zaplate, ki so zaradi senčne lege precej poledenele. Cepin in dereze morajo biti tako del obvezne opreme vsakega planinca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.