Slovenija > Črna kronika
33238 ogledov

Sinovo smrt naj bi najeti morilec maščeval takole …

Andrej Bajželj Facebook/Pravica za Andreja - Poiščimo morilce Andrej Bajželj z mamo Lidijo
Za Lidijo Giuliatti Bajželj se je na ljubljanskem okrožnem sodišču o svoji krivdi izrekel še njen mož Igor Bajželj. Zakonca sta obtožena napeljevanja k umoru Amarja Tričića, ki je po njunem prepričanju odgovoren za smrt njunega edinca Andreja. Hčerko sta izgubila že kmalu po njenem rojstvu.

Dvaintridesetletni Andrej Bajželj se je 15. avgusta 2019 ustavil pri starših, tam odložil psičko, vzel kanto bencina in se odpeljal z obljubo, da se kmalu vrne. Ker ga ni bilo, je njegova mama, 60-letna Lidija Giuliatti Bajželj naslednji dan prijavila policiji, da je izginil.

Pri Andreju kupoval pasjo hrano

Sina sta iskala tudi sama in tri dni kasneje ga je, mrtvega v njegovem volkswagnu polu, parkiranem na Rakovi jelši, našel oče Igor Bajželj. Pod komolcem je imel elastični trak, kakršnega uporabljajo odvisniki pri vbrizgavanju droge, na sovoznikovem sedežu sta ležali injekcija in alufolija z belo kristalno snovjo. Zakonca Bajželj pa so zmotile še druge okoliščine.

Igor Bajželj | Avtor: D. M. Igor Bajželj in njegov zagovornik Peter Kobentar D. M.
Andrej je bos sedel za volanom, kljub poletni vročini je delovalo gretje, izginili so kanta za bencin in njegovi dokumenti, je pa imel v denarnici zdravstveno izkaznico, ki je pripadala Amarju Tričiću, in kartico Slovenskih železnic, ki tudi ni bila njegova. Prav tako je izpuhtel njegov telefon, za katerega se je nato ugotovilo, da se je premikal še po ugotovljenem času njegove smrti. Amar je poznal Andreja, ker je pri njem kupoval pasjo hrano.

Preiskava se je končala z ugotovitvijo, da je Andrej umrl zaradi predoziranja, čeprav njegova mama vztraja, da se v zadnjem času zagotovo ni drogiral, nedolgo pred tem je bil tudi na odvajanju v Srbiji. Po njenih trditvah so pri sanitarni obdukciji sicer našli sled vboda injekcijske igle, ne pa tudi vsebnosti prepovedanih drog.

Samo denar sta pobrala

Skratka, starša sta bila prepričana, da so Andreja umorili. Pravico naj bi, tako okrožna državna tožilka Zvonka Knavs, iskala na lastno pest. Dvema Kranjčanoma, domnevno kockarjema, naj bi za Tričićevo likvidacijo plačala 15.000 evrov, a sta menda samo pobrala denar, o izvršitvi naročila pa niti ne razmišljala.

Po tistem je za njune namene, saj naj bi pri umoru vztrajala, izvedel Tričićev bratranec Enes M., ki je z Lidijo Giuliatti Bajželj navezal stike prek facebooka, dobila sta se tudi pri njem v Kamniku. Ponudil naj bi se, da bo on poskrbel za Amarja, ki da ga bo nekdo povozil z avtom, ona pa naj si za tisti čas zagotovi alibi na javnem kraju, kjer so videokamere. Zahteval naj bi 15.000 evrov.

Lidija Bajželj | Avtor: D. M. Lidija Giuliatti Bajželj D. M.
Enes M. je njuno komunikacijo posnel – izkazalo se je, da jo je snemala tudi  Giuliatti Bajželjeva – in izročil Tričiću, ki je z dokaznim gradivom odšel na policijo. Andrejeva starša sta od 1. decembra lani v priporu na Povšetovi.

Oba zavračata krivdo

Lidija Giuliatti Bajželj je na predobravnavnem naroku pred dobrimi desetimi dnevi zanikala krivdo, včeraj pa se je pred ljubljansko okrožno sodnico Tino Lesar izjasnil še njen 65-letni mož Igor: "Krivde ne priznavam, vse je konstrukt."

Upokojenega strojnega tehnika, lastnika dvajsetih starodobnih avtomobilov, branijo kar trije odvetniki, Peter Kobentar, doc. dr. Blaž Kovačič Mlinar in Tea Mlinar Kovačič. Blaž Kovačič Mlinar je predlagal izločitev posnetkov pogovorov. Enes M. je po njegovem storil kaznivo dejanje neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja, predvsem pa naj bi Giuliatti Bajžljevo sam napeljeval k naročilu umora in ji svetoval, da si priskrbi alibi, predlagal naj bi ji način izvršitve dejanja, izzival naj bi jo torej h kriminalni dejavnosti: "Po njenem srečanju v Kamniku avgusta lani ga tudi ni več kontaktirala."

Andrej Bajželj | Avtor: Facebook/Pravica za Andreja - Poiščimo morilce Facebook/Pravica za Andreja - Poiščimo morilce

Prav tako, je nadaljeval Kovačič Mlinar, niso zakoniti posnetki Giuliatti Bajžljeve, na treh so celo pogovori med njo in zagovorniki in se sploh ne bi smeli znajti v sodnem spisu, ker "posegajo v pravico do zaupnosti med stranko in odvetnikom".

Po besedah Kobentarja je najbolj problematizirana vloga Enesa M.: "Naj se še enkrat zasliši njega in druge priče, tudi policiste in kriminaliste. Za nekatere priče naj se pridobi še izpise iz kazenske evidence."

Tožilka Knavsova vztraja, da je v podobnih primerih sodna praksa  že večkrat zavzela stališče, da pravica do življenja pretehta pravico do zasebnosti, poleg tega naj bi zakonca umor naročila že pred stiki z Enesom M. Sodišče bo o morebitni izločitvi dokazov še odločilo.

Zakoncema grozi najmanj 15 let zapora.

Komentarjev 2
  • Luksi 08:36 05.september 2023.

    Ja, đanks bo vedno ostal đanks, ampak tale zgodba je vseeno čudna. Sem malo poiskal po googlu, truplo je bilo dobesedno iznakaženo, pa sem že videl mrtvega človeka in definitivno ni tak. Najbolj me pa moti to, da če pri ...prikaži več ljubljanskem šerifu prisluhi niso bili zakoniti in je zmagovalno odkorakal iz sodišča, čeprav vsi vemo, da je kriv, kako so v tem primeru lahko obremenilni dokaz... Pravila naj bodo za vse enaka, saj v nasprotnem primeru sodišč ne rabimo.

  • 4krogci 07:32 05.september 2023.

    Ce nebi psa pustu doma v varstvu bi se mogoce verjel da gre za kaj drugega kot pa samomor….ampak ja nas pa ze ni tak no!