Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Škoberne pridržan še najmanj 48 ur

Sodnik Milko Škoberne (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Preiskovalni sodnik je po zaslišanju odredil, da sodnik Milko Škoberne ostaja sodno pridržan še najmanj 48 ur. DZ mu ni podelil imunitete, kar pomeni, da se kazenski postopek lahko začne.

Po dobri uri in pol je preiskovalni sodnik za Škoberneta, Marjana Salobirja in Esada Ramića odredil še najmanj 48 ur sodnega pridržanja. Vsi trije bodo zaslišani jutri ob 11. uri.

Če bodo tožilci v naslednjih mesecih zoper Škoberneta zahtevali sodno preiskavo in nato še sojenje, mu grozi tudi suspenz.

Premier Borut Pahor je danes dejal, da ga veseli odkrivanje stvari, kjer je sum nepravilnosti, čeprav take stvari vznemirjajo ljudi in zmanjšujejo zaupanje v vlado. "Te stvari naj se razkrijejo, naj se pokaže, da pravna država vendarle dela, da smo pred zakonom vsi enaki in da se mora, seveda ob prejudicu nedolžnosti, vsakemu pošteno soditi."

Kot je znano, je Škoberne osumljen zlorabe sodniške funkcije. V zameno za zavlačevanje sojenja zoper podjetnika Esada Čehajiča naj bi prejel veliko vsoto, domnevno več 10 tisoč evrov.

Da je Škobernetu plačal devet tisoč evrov v zameno za odpravo pripora, je za oddajo Svet na Kanalu A potrdil tudi Čehajič. Dejal je tudi, da sta posrednika pri tem bila njegov znanec Esad Ramić ter "sodnikov sosed".

V akciji, ki se je včeraj na Celjskem začela zgodaj zjutraj, so kriminalisti na pridržanje poleg Škobrneta in Čehajiča odpeljali še tretjo osebo, domnevno direktorja Komunale Laško Marjana Salobirja.

DZ mu ni podelil imunitete
Parlamentarna mandatno-volilna komisija je sklenila, da se celjskemu sodniku Milku Škobernetu imunitete ne podeli.

To pomeni, da se za sodnika lahko odredi pripor in da se kazenski postopek zoper njega lahko začne.

Po ustavi imajo sicer sodniki zagotovljeno imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le državni zbor. Tožilec lahko na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku predlaga odreditev pripora in vloži zahtevo za preiskavo – za to potrebuje tudi dovoljenje DZ. Kar se tiče imunitete, bo o njej odločala mandatno-volilna komisija, državni zbor pa bo odločitev na prvi seji potrdil, zavrnil ali razveljavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.