Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Škode je za 700 tisoč evrov

Dimniški požar PU Novo mesto
Na območju Novega mesta zaradi dimniških požarov 700 tisoč evrov škode. Brenčič: Ljudje se ne zavedajo, kako pomembno je redno vzdrževanje dimnikov.

Na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto so v dobrih treh mesecih kurilne sezone obravnavali večje število požarov na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Kar v 40 primerih so kriminalisti in policisti pri ogledu kraja požara ugotovili, da je šlo za dimniške požare. Po ocenah oškodovancev je škode za okoli 700 tisoč evrov, so sporočili s PU Novo mesto.

Novomeški policisti zato opozarjajo na previdnost pri kurjenju ter svetujejo redno vzdrževanje kurilnih naprav in dimnih tuljav.

 

Dimnikar opozarja na čiščenje

"Dimniški požari se dogajajo predvsem zato, ker uporabniki ne opravljajo storitev redno ali zato, ker v pečeh kurijo marsikaj – mokra drva, plastiko in tako naprej," nam je povedal predsednik dimnikarske sekcije pri Obrtni zbornici Slovenije Bojan Brenčič in dodal: "Ko je mrzlo, je požarov še več, saj ljudje bolj kurijo, kar pa prinese tudi višje temperature pri izhodu. In v primeru, da so peči umazane, ni prenosa toplote nad vodo ali zrak, ta toplota gre v dimnik in nato zagori. Vzrok je neočiščenost."

Če pride do požara, pokličite gasilce

Brenčič ljudi poziva, naj pokličejo gasilce, če pride do požara. "Ljudje naj ne odpirajo in gasijo dimnikov. Pokličejo naj gasilce, ki bodo dimnik pogasili, naslednji dan pa naj pokličejo še dimnikarja, ki bo preveril, ali je z dimnikom vse v redu. Lahko se namreč zgodi, da v dimniku pride do razpok, zaradi česar lahko pride do uhajanja dimnih plinov in zastrupitve z ogljikovim monoksidom."

Komentarjev 4
  • ZasekaMož 13:06 17.februar 2012.

    Zakaj bi se pa zaradi mokrih drv dimnik vžgal? Nakladanje... :D

  • Damijan Kotnik 12:55 17.februar 2012.

    seveda le povprasajte koliko casa se pouca peč in dimnik jaz k jo za dimnikarjem se sam in odnesem v smeti vsaj se trikrat tuk k on vem ne 15min mnogo dlje tako da so oni samo oz njihovi sefi ...prikaži več kes pobiralci ne dimnikarji pa se to pozari so se zgodili v dimnikih ki so jih cistila dimnikarska podjetja.

  • albert 12:42 17.februar 2012.

    Se strinjam meni se je zgodilo isto. Pride za pet minut podrgne in gre in to je to. Po vse verjetnosti, da lahko čez en teden spet pride in kasira.