Slovenija > Črna kronika
7747 ogledov

Tik pred sodbo preobrat, morilca bi razkrilo le živo srebro

Mirko Pilinger D. M. Pred sodiščem so se v pričakovanju sodbe začeli zbirati Romi, zato ni manjkalo policistov.
Hrvaški izvedenec, znan s sojenja Sebastienu Abramovu in dr. Milku Noviču, poskrbel za velik preobrat na obravnavi zoper Mirka Pilingerja, obtoženega umora in poskusa uboja, ter Dejana Novaka, ki naj bi mu pri tem pomagal.

Mirko Pilinger-Miki, obtožen umora Sabostjana Kovačiča in poskusa uboja znanega romskega glasbenika Demija Brezarja-Demka naj bi danes na novomeškem okrožnem sodišču podal zagovor – soobtoženi Dejan Novak, ki naj bi mu pri dejanjih pomagal, ga je že na prejšnji obravnavi – in po zaključnih besedah obrambe ter tožilstva naj bi jima sodnica Mojca Hode izrekla sodbo. Toda Pilingerjev zagovornik, odvetnik Adam Molan, je z angažiranjem hrvaškega izvedenca Vojina Maštruka poskrbel za preobrat: sojenje se bo nadaljevalo.

Mirko Pilinger | Avtor: D. M. Z leve: Dejan Novak, njegov zagovornik Igor Grošelj, Mirko Pilinger in odvetnik Adam Molan D. M.

Povod je bilo ljubosumje

Koncertu Demirja Brezarja v naselju Žabjak-Brezje 3. septembra 2022 je sledil krvav strelski obračun. Ko so se Demko, njegovo dekle Alma Pljaskovič, 22-letni Kovačič in Aleksander Zorec s seatom alhambro odpeljali proti Novemu mestu, jim je, kot narekuje obtožnica, blizu avtobusne postaje pot zaprl audi A6, ki ga je vozil Novak, ob njem je sedel 27-letni Pilinger, zadaj pa njegova žena Carmen Jarc in Peter Bregar.

Barbara Prevolšek Rajić | Avtor: D. M. Tožilka Barbara Prevolšek Rajić D. M.

Pilinger naj bi izstopil in začel streljati s kalašnikovim, Kovačič pa izvlekel pištolo, s katero je poškodoval Jarčevo in Bregarja, ki sta bila tudi zunaj, ob audiju. Toda Pilingerjevi streli so bili veliko bolj usodni, Kovačič je s prestreljeno glavo takoj umrl, Demko je bil hudo ranjen v obraz.

Po mnenju državne tožilke Barbare Prevolšek Rajić je imel Miki jasen motiv. Razburila naj bi ga fotografija njegove Carmen, s katero ima, čeprav sta se menda malo prej razšla, dva otroka, Kovačič pa jo je objavil na svojem facebook profilu. Šlo naj bi torej za načrtovan umor iz ljubosumja.

Slovenski izvedenci so odvetnika zavrnili

Po zaslišanju številnih prič in sodnih izvedencev različnih strok, nazadnje balistika Franca Sabliča, je sodnica Hodetova prejšnjič z zavrnitvijo novih dokaznih predlogov odvetnika Molana končala glavno obravnavo, ker da je "dejansko stanje povsem razčiščeno".

Toda Molan se po prejšnjem naroku ni vdal. Zmotila ga je kemična analiza Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), po kateri je morilski tulec iz kalašnikove, ki so ga našli ob seatu, vseboval živo srebro, tega pa niso našli na volanu in prestavni ročici porscheja cayenna, s katerim je pobegnil Pilinger, čeprav bi mu njegovi sledovi, domneva Molan, morali ostati na rokah. Vprašanje pa je, če so forenziki v avtu sploh iskali ta kemijski element.

Zagovornik je zato kot pričo obrambe angažiral drugega izvedenca za balistiko. Najprej ga je iskal v Sloveniji, a so ga po njegovih besedah vsi zavrnili, po njegovem prepričanju zato, ker se, če bi bilo njihovo mnenje v prid obtoženca, ne bi hoteli zoperstaviti tožilstvu.

Kritiziral naše strokovnjake

Molana pa ni zavrnil hrvaški sodni izvedenec balistične in fizikalno-kemijske stroke Vojin Maštruko. Ta je v Sloveniji dobro znan s sojenja Sebastienu Abramovu in dr. Milku Noviču, ki je bil nazadnje oproščen umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. V obeh primerih je bil Maštruko pomembna priča obrambe.

"Njegovi izsledki so nedvoumni in jasni ter izključujejo možnost, da bi Mirko Pilinger streljal iz puške, ki je vsebovala takšen tulec (z živim srebrom, op.a.). Zato naj sodišče angažira izvedenca kemijske stroke in nadaljuje z zaslišanjem izvedenca za balistiko. Položaj, ko se obtožencu lahko izreče najvišja zaporna kazen, zahteva obravnavo vseh dokazov. Novo mnenje bi sicer lahko priložil k pritožbi na sodbo, a je še čas, da ga obravnava prvostopenjsko sodišče," je povedal Molan.

Čeprav ga je sodnica Hodetova najprej opomnila, da je dokazni postopek že končan, se je senat po dolgem posvetovanju strinjal z zaslišanjem dveh strokovnjakinj z NFL, Sabliča in seveda Maštruka, po potrebi jih bodo tudi soočili: "Sodišče mora takšne dokaze resno obravnavati, sploh ker hrvaški izvedenec nekatere zaključke izvedencev kemijske in balistične stroke označuje za napačne."

Komentarjev 2
  • sam1 06:49 19.januar 2024.

    Tudi če se zaradi nesposobnosti naših "strokovnjakov" izvleče ,mu bodo sodili njegovi sonarodnjaki-kad-tad......

  • Avatar Leon
    Leon 13:19 18.januar 2024.

    Destinacija GOLI OTOK ..za komplet sodnike in ovadence .