Slovenija > Črna kronika
181 ogledov

Slovenca ujeli na rajskih Antilih

Jenko Matevž Policija
V Dominikanski republiki so prijeli 41-letnega Matevža Jenka, za katerim je Slovenija razpisala mednarodno tiralico. Razvpiti tihotapec mamil je leta 2000 filmsko pobegnil iz ljubljanskega zapora na Povšetovi.

Matevž Jenko je sicer stari znanec policije, saj so bili proti njemu v preteklosti na ljubljanskem okrožnem sodišču končani trije kazenski postopki, eden pa je bil leta 2000 odstopljen novomeškim kolegom.

V tem času so mu v Ljubljani sodili zaradi kaznivih dejanj posebnega primera ponarejanja listin, goljufije in neupravične proizvodnje ter prometa z mamili.

Enotna kazen je bila deset let zapora, pozneje jo je za dve leti znižalo višje sodišče. Zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi pa je na drugem procesu dobil šest mesecev pogojnega zapora, poročajo Slovenske novice.

Tokrat pa ga, kot so potrdili tudi na slovenski policiji, išče koprsko okrožno sodišče. Tamkajšnji tožilci so prepričani, da je vpleten v tihotapljenje kar 72 kilogramov kolumbijskega kokaina, ki je sredi leta 2008 priplul z ladjo York Valiant v koprsko luko. Jenko se je takrat izgonil roki pravice in pobegnil na Antile.

Kdaj bodo Jenka, ki so ga po prijetju peljali v Francijo, prepeljali v Slovenijo, nam na policiji niso mogli povedati. "Dogovor o morebitni izročitvi je vedno v pristojnosti slovenskih pravosodnih organov in pravosodnih organov države, kjer je bila iskana oseba prijeta oziroma priprta. Policija po sklenjenem dogovoru poskrbi le za fizično izročitev prijete osebe," so pojasnili.

Filmski pobeg iz zapora leta 2000

Razvpitega tihotapca se sicer zaradi filmskega pobega iz zapora leta 2000 najbolj spominjajo pazniki s Povšetove. Takrat je zaradi 39 kilogramov heroina v ljubljanskem priporu čakal na selitev na prestajanje kazni v zapor.

Skupaj z drugimi sojetniki je skoval drzen načrt pobega. Četverica je odšla na prhanje, poskrbela, da je bila kopalnica zaradi pare zamegljena, in z diamantno vrvico so prežagali rešetke. S pripravljenimi vrvmi iz narezanih rjuh so se spustili štiri metre nižje na zaporniško dvorišče.

Tam pa jim je čez ograjo neznani pomočnik z zunanje strani vrgel posebno prirejeno vrv, ki je bila privezana na drevo v parku psihiatrije na Poljanskem nasipu, še poroča časnik. Jenka je Interpol jeseni istega leta prijel v Nemčiji.

Komentarjev 1
  • Kunaver 09:08 12.april 2012.

    Ujeli so ga na plaži:http://slo-kronika.si/novice/slovenski-ubeznik-matevz-jenko-ujet-na-plazi-v-dominikanski-republiki/