Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

Slovenci pomagali razbiti kriminalno mrežo

droga Shutterstock
Kriminalisti iz Nemčije, Avstrije, Španije in Slovenije so uspešno razbili mednarodno kriminalno mrežo tihotapcev z mamili in pri tem sodelovali tudi pri zasegu rekordne količine sintetičnih drog, je danes v Münchnu sporočila nemška policija.

Gre za največji zaseg sintetičnih drog v Nemčiji in drugi največji v Evropi. Akcija se je sicer začela julija 2010, prijetih pa je bilo skupno šest oseb, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Münchnu.

Mreža je delovala tako, da je nek nizozemski hotelir iz španske Ibize uvažal kemikalije iz Azije in izdeloval tablete. Te so nato tihotapili v Španijo, Nemčijo in Italijo.

Mefedron je sicer na trgu prepovedanih drog šele krajši čas, imel pa naj bi podoben učinek kot ekstazi. Sprva so mefedron preizkušali kot gnojilo, je za dpa pojasnil Markus Riha iz nemškega carinskega urada. Kot je še povedal, so tihotapci uporabljali zelo dobro prirejeno skrivališče na tovornjaku.

Omenjenega Nizozemca so prijeli šele maja letos in ga izročili Nemčiji, kjer čaka na sojenje. Ostalo peterico – tri Avstrijce in dva Srba – pa so že obsodili na zaporne kazni. Kolovodja kriminalne združbe je bil sicer 32-letnik iz Linza v Avstriji.

Od leta 2010 sodelovali tudi Slovenci

V akciji so od konca leta 2010 sodelovali tudi slovenski kriminalisti, je danes za STA potrdil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. Združba je namreč delovala tudi na območju Slovenije, in sicer so nekateri člani združbe tu občasno stanovali in urejali prirejene prostore za hidroponično gojenje konoplje.

V okviru akcije so slovenski kriminalisti na območju Slovenije v letu 2011 zasegli 6,5 kilograma marihuane in kazensko ovadili tri slovenske državljane z območja celjske policijske uprave. Ostali člani kriminalne združbe pa so bili prijeti in priprti v Avstriji, Nemčiji in Španiji, je povedal Menegalija.

Kot je še dodal, je bila javnost obveščena šele zdaj, saj bi zgodnejše obveščanje lahko škodovalo interesu preiskave. Policija javnost o kriminalističnih preiskavah običajno obvesti takrat, ko so postopki v vseh državah zaključeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.