Slovenija > Črna kronika
48677 ogledov

Slovenski olimpijec nategnil ameriško vlado za 1,7 milijona evrov

drsališče Saša Despot Luka Klasinc je drsališča odpiral tudi v Ljubljani.
Umetnostni drsalec Luka Klasinc je v hišnem priporu praznoval abrahama, zdaj odšteva dneve do sodbe.

Ljubljančan Luka Klasinc je 50. rojstni dan 7. marca praznoval v hišnem priporu v New Yorku. Tam mu sodijo zaradi bančnih prevar v zvezi z državno pomočjo podjetjem med pandemijo covida-19, s katerimi naj bi se skušal okoristiti za 1,7 milijona evrov. Zdaj odšteva dneve do sodbe, grozi mu celo do 30 let zapora.

Umetnostni drsalec Luka Klasinc je na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu leta 1992 po kratkem programu zasedal 26. mesto, v skupnem seštevku pa ni bil uvrščen, ker se ni uspel kvalificirati v ostalih dveh disciplinah.

Kamniško drsališče je izginilo

Po končani športni karieri je zavil na poslovno pot in tudi na tej ostal zvest ledu. S svojim podjetjem Lucky Luka je pozimi po slovenskih mestih postavljal drsališča, na katerih se je trlo mladih in starih. Toda že takrat se je zapletel v sodni spor.

luka klasinc | Avtor: Print Screen Luka Klasinc Print Screen
Zgodba s kamniškim drsališčem je bila naravnost bizarna. Tamkajšnja občina ga je kupila leta 2008 za dobrih 80.000 evrov, ker pa so bili stroški obratovanja izredno visoki, so se tri leta kasneje odločili, da ga bodo prodali, do sklenitve posla pa predali v hrambo Klasincu. Ta je na Glavnem trgu postavil svoje drsališče.

Potem ko je cenilec občinskemu drsališču določil vrednost 16.900 evrov, so leta 2014 zanj na dražbi iztržili 30 tisočakov. Kupec si ga je seveda hotel ogledati še pred podpisom pogodbe, vendar ga v skladišču podjetja Lucky Luke ni bilo! Občina je proti Klasincu sprožila postopke kazenske in odškodninske odgovornosti, policisti pa so drsališče našli v enem od njegovih skladišč v Ljubljani. Takrat je trdil, "da nikoli ni izginilo, le papirje je bilo treba urediti in doreči, kaj sploh je še predmet tožbe oziroma kaj vse spada k drsališču, ki ga moramo predati občini". Spor se je končal s sodno poravnavo.

Pritožbe zaposlenih tudi v Ljubljani

Gladko pa ni šlo niti v Ljubljani, kjer je Lucky Luka več kot dve desetletji odpiral vsaj eno drsališče na prostem, denimo v Tivoliju, na Kongresnem trgu, Trgu republike, Gospodarskem razstavišču in Savskem naselju in leta 2017 pri Emoniki. Tam so se zaposleni pritožili, da delajo v nemogočih razmerah in niso dobili plačila ali vsaj ne celotnega, Klasinc je odgovarjal, da "včasih prihaja do manjših zamikov". Da niso bili plačani, pa so se pritoževali tudi nekateri študentje iz izpostave Lucky Luke v Murski Soboti.

Slovenija je nato za Klasinca postala premajhna. Po poročanju ameriškega portala Law360 je s svojim podjetjem BOB77 po svetu organiziral prireditve, povezane z aktivnostmi na ledu, in pri tem skušal izkoristiti pomoč, ki jo je ameriška zvezna vlada namenila podjetjem za preživetje med pandemijo covida-19. Sredstva so bila večinoma nepovratna in od julija do septembra 2020 jih je na tri račune prejel enajst v skupni višini 1,720.000 evrov. Denar je nato nakazoval na račune na Kitajskem, v Indiji, Mehiki in Sloveniji. Ena od bank pa je posumila na prevaro, zamrznila vse tri račune in ga pobarala o njegovih aktivnostih. 

Klasinc naj bi s ponarejenim pismom ameriške uprave za drobno gospodarstvo, ki mu je nakazalo posojila, skušal prepričati banko, da odmrzne račune. Bančniki so ga prijavili FBI in ta ga je aretiral, ko se je v New Jerseyju hotel vkrcati na letalo za Istanbul. Junija 2021 so mu odredili pripor, ki so ga že novembra nadomestili s hišnim.

Krivdo je najprej zanikal, januarja pa priznal, vendar zatrdil, da ni grešil sam, temveč s še eno osebo, torej v sostorilstvu. Grozi mu do 30 let zapora.

Komentarjev 13
  • bebo2 12:08 18.maj 2023.

    Končno bo tega nateguna doletela pravica! Koliko let je nategoval nas slovence!

  • usagichan 06:27 18.maj 2023.

    Pa tista njegova odvetnica in njegova pokvarjena desna roka in psihopatka I. K. naj mu delata družbo.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:28 17.maj 2023.

    In na koncu bo na lastni koži občutil, da v Ameriki ni tako kot je bil navajen doma in da pred domačo roko pravice ni pobegnil v raj za nategune. Sedaj ga bo doletela kazen, ki bo (nenamerno) poračunala še ...prikaži veče za nazaj in za katero bi v domačem raju moral storiti bistveno hujše kaznivo dejanje, ki je praviloma vezano na nedotakljivost človeškega življenja. Dohitela ga je kruta resnica v kateri bo lahko ugotovil le, da so v "Indiji Koromandiji" zelenci vredni več kot človeško življenje v domovini...