Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Slovenski osumljenci naj bi vplivali na dobavo vozil

osemkolesnik patria STA
Finsko tožilstvo je v primeru Patria obtožilo šest nekdanjih vodilnih uslužbencev tega finskega orožarskega koncerna, in sicer zaradi podkupovanja in industrijskega vohunjenja pri prodaji oklepnikov Sloveniji leta 2006.

Na spletni strani finskega generalnega tožilca je zapisano, da se bodo morali z obtožbami zaradi hujšega primera podkupovanja in industrijskega vohunjenja soočiti nekdanja direktorja Patrie in njene hčerinske družbe Patria Vehicles ter še štirje uslužbenci koncerna.

Državni tožilec Jukka Rappe in okrožni tožilec Timo Kokkomäki poleg tega zahtevata denarno kazen za družbo Patria Vehicles, ki so jo pozneje preimenovali v Patria Land Services.

Slovenci naj bi imeli vpliv na dobavo vozil

Obtožene sumijo sodelovanja pri obljubljanju ali dajanju podkupnin v obliki provizij prek posrednikov v zameno za dejanja slovenskih javnih uslužbencev in vojaških častnikov. Za slednje, med katerimi sta bila tudi slovenski premier in namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske, so domnevali, da imajo vpliv na postopek dobave vozil, še piše na spletni strani finskega tožilca.

Domnevne podkupnine naj bi predstavljale znaten del provizij, ki so bile obljubljene v znesku najmanj 10 odstotkov celotne prodaje. Izplačan pa je bil le del provizij, nato pa so v Avstriji pri poskusu nadaljnjega nakazila denarja posumili na pranje denarja.

Odkrili naj bi tudi poslovne skrivnosti

Finske, avstrijske in slovenske oblasti so posledično sprožile obširno predhodno preiskavo. V okviru slednje so pri osumljencih prišli na sled tudi dokumentom, ki naj bi vsebovali poslovne skrivnosti avstrijskega tekmeca Patrie. To pa je privedlo na sum industrijskega vohunjenja.

Primer Patria je tako na Finskem kot v Sloveniji in Avstriji privedel do kazenskih obtožb. Te so sicer vsi osumljenci zanikali. Finsko tožilstvo je vložilo prošnjo za poziv pred okrožnim sodiščem v Kanta-Hämeju, kjer bodo v primernem času potekala zaslišanja, so še zapisali na spletni strani finskega generalnega tožilca.

Kot so dodali, bodo sodni spisi ostali zaupni do prvega zaslišanja v primeru oz. dokler ne bo okrožno sodišče ločeno razsodilo o javnosti teh spisov.

Glede časovnice po vložitvi obtožnice Rappe pričakuje, da bo do predhodne obravnave minilo nekaj tednov ali mesecev, nato pa še nekaj mesecev do glavne obravnave. Kot je še dejal za STA, slednjo pričakuje enkrat po poletju 2013, vendar pa je to, kot je poudaril, le njegovo predvidevanje, saj točnih informacij še nima.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 10:55 19.december 2012.

    Pride na vrsto ne se bat , sam pol bo visel za vse nazaj !

  • Žurnalček 10:54 19.december 2012.

    Pa naj Cekuta nariše 10 slik , jih proda po 1miljon € in povrne škodo državi.

  • feferon 15:34 18.december 2012.

    Me pa zanima kdo še sploh nima ovadbe v našem parlamentu?