Slovenija > Črna kronika
8679 ogledov

Smrt delavca; naročnik želel čim hitreje in poceni

Zemeljski plaz na pobočju Marka nad Šempetrom pri Gorici CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
39-letni delavec je umrl, 25 let starega so odpeljali v klinični center.

Na novogoriškem okrožnem sodišču je bil prejšnji teden predobravnavni narok za tri obtožene po delovni nesreči, v kateri je januarja 2015 na območju Stare Gore umrl 39-letni delavec, huje poškodoval pa se je 25-letnik. Dva sta priznala krivdo zaradi ogrožanja varnosti pri delu, zoper enega bo stekla glavna obravnava, poročajo Primorske novice.

Med izvajanjem zemeljskih del pri gradnji podpornega zidu ob cesti se je 7. januarja 2017 večja gmota zemljine usula z brežine in pod seboj pokopala delavca, stara 39 in 25 let. 39-letni delavec, doma iz Kosova, je na kraju podlegel poškodbam, drugega hudo poškodovanega delavca pa so reševalci s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Gradbena dela so izvajali delavci pogodbenega kooperanta Cestnega podjetja Gorica (CPG), šlo pa je za občinsko naložbo.

Priznanje odgovornosti

Na novogoriškem tožilstvu so obtožnico spisali zoper tri obtožene. Po poročanju Primorskih novic sta odgovorni vodja posameznih del in vodja gradbišča iz Nove Gorice ter delovodja iz okolice Nove Gorice kaznivo dejanje ogrožanja varnosti pri delu na predobravnavnem naroku v začetku minulega tedna priznala.

Že v preiskavi sta po poročanju časnika povedala, da sta se kot delovodji med urejanjem podpornega zidu - tudi zaradi pritiskov delodajalca, naj bodo dela izvedena čim prej in čim ceneje - odločila za enostavnejši način opaženja, ki pa je očitno v tem primeru terjal življenje 39-letnega delavca.

Pogojni kazni

Sodnica Darinka Kogoj je njuni priznanji in obžalovanje krivde sprejela, pri izreku kazni pa sledila predlogu tožilstva. Zaradi malomarnega ravnanja na delovišču je prvemu izrekla leto in pol zaporne kazni z dvoletno preizkusno dobo, drugemu pa 15 mesecev zaporne kazni oziroma dve leti pogojne. Sodba je že pravnomočna.

Prvoobtoženi, ki je bil na delovišču odgovorni vodja del, pa na predobravnavnem naroku krivde po obtožbi ni priznal, zato se bo zoper njega kmalu začela glavna obravnava, še poroča časnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maresem 12:56 04.april 2018.

    Med drugimi tudi delodajalca kaznovati s 30 leti zapora.