Slovenija > Črna kronika
133 ogledov

Smrtna nesreča na železniškem prehodu

Prometna nesreča v Bezeni
1/3
Fotosmedija
V Bezeni dopoldne nesreča na železniškem prehodu, vlak je zadel osebno vozilo.

Na prehodu ceste čez železniško progo v Bezeni pri Rušah se je opoldne zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in vlak. Kot je povedal predstavnik policije Matej Vidovič, je v nesreči umrla 59-letna voznica avtomobila, ki je brez zaviranja zapeljala pred vlak, ki je peljal v smeri Maribora.

Na vlaku ni bilo poškodovanih, nastala je gmotna škoda. Voznica je bila v avtomobilu sama. Posledice prometne nesreče so medtem že odstranili, zato promet ni oviran.

Vlak potiskal avto še 300 metrov

Kot so še sporočili s Policijske uprave Maribor, je 59-letna Rušanka vozila iz smeri reke Drave proti regionalni cesti Ruše - Maribor. Vlak je po trčenju na nezavarovanem prehodu potiskal avtomobil pred seboj še okoli 300 metrov. Po zaustavitvi je vozilo ostalo zagozdeno pod vlakom. Policisti bodo o prometni nesreči podali poročilo pristojnemu tožilstvu.

Varnost na železnicah boljša

Kljub omenjenemu dogodku so iz Slovenskih železnic danes sporočili, da se varnost na njihovih tirih izboljšuje. "Slovenske železnice v skladu z zakonodajo natančno spremljajo in raziščejo vse vrste nesreč, ki se primerijo na železniških tirih. Obenem tudi skrbijo, da se odpravijo vzroki za nesreče in si tako nenehno prizadevajo za povečevanje varnosti v železniškem prometu," so zapisali.

Število nesreč na slovenskih progah se je letos v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo. V prvih desetih mesecih letošnjega leta se je na slovenskih progah pripetilo 29 nesreč, v enakem obdobju lani pa 32.

Še zlasti razveseljivo je, da se oktobra na območju Slovenskih železnic ni zgodila nobena nesreča. Največ nesreč se je pripetilo na križanjih cest in železnice. Letos je bilo takšnih nesreč 20, v enakem obdobju lani 27.

Nevarni nivojski prehodi

V prvih desetih mesecih letošnjega leta so v nesrečah na območju Slovenskih železnic umrli štirje ljudje. V vseh primerih je šlo za nesreče na nivojskih prehodih, ki so bile posledica nepazljivosti pešcev ali voznikov, poudarjajo v Slovenskih železnicah.

Trenutno je na slovenskih progah 836 križanj ceste in železnice. Od tega je še 499 prehodov, ki so označeni s prometnimi znaki (andrejev križ), brez tehničnega zavarovanja.

Na Slovenskih železnicah napovedujejo, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali, da bi kljub omejenim proračunskim sredstvom uredili kar največ pasivno zavarovanih nivojskih prehodov, ki so označeni z andrejevim križem. Na njih se namreč zgodi več kot 70 odstotkov vseh nesreč na nivojskih prehodih. Še vedno pa se skoraj 30 odstotkov nesreč pripeti na aktivno zavarovanih prehodih, kar je po navedbah Slovenskih železnic predvsem pokazatelj nizke kulture udeležencev v prometu v Sloveniji.

Železniški prehod v Bezeni, kjer se je danes pripetila nesreča, je zavarovan le z andrejevim križem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.