Slovenija > Črna kronika
40 ogledov

Smučar na Voglu trčil v drevo in umrl

Smučišče na Voglu. Fotografija je simbolična. Shutterstock
Na slovenskih smučiščih se je danes zgodilo več nesreč, v katerih so se številni smučarji huje poškodovali.

Okoli 10. ure se je na smušiču na Voglu zgodila tragična nesreča. 47-letni smučar je med smučanjem zapeljal izven urejenega dela smučišča in trčil v drevo. Kot so nam povedali na Policijski upravi Kranj, je smučar kljub prvi pomoči zaradi hudih poškodb umrl. 

Vzrok za nesrečo policisti še ugotavljajo, o nesreči pa so policisti obvestili tudi pristojnega inšpektorja za nadzor na smučiščih. 

Previdno! Nesreče se kar vrstijo

Nekaj pred 13. uro je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje na Voglu prišlo do še ene nesreče smučarja. Oskrbeli so ga reševalci na smučišču in ga s helikopterjem Slovenske policije odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Prav tako sta se dve nesreči danes zgodili na smučišču Pungart na Ribnici na Pohorju. Okoli pol desete ure si je pri smučanju otrok poškodoval roko. Dve uri kasneje si je smučarka poškodovala koleno. Reševalci so oba prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. 

Nekaj pred poldnevom pa sta se na smučišču Cerkno zaletela smučarja, ki sta pri tem utrpela hude telesne poškodbe. Kot so sporočili s PU Nova Gorica, sta se zaletela 52-letna smučarka in 51-letni smučar. Oba so s helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico na Jesenice. V zvezi s smučarsko nesrečo so policisti obvestili tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in pristojno novogoriško Okrožno državno tožilstvo. Policisti okoliščine omenjene smučarske nesreče še ugotavljajo in bodo na podlagi zbranih obvestil in ugotovljenih dejstev ustrezno ukrepali.

Najverjetneje kriv južni sneg

Da je za pogostejše nesreče najverjetneje kriv južni sneg, ki ob višjih temperaturah postane moker in težak, nam je potrdil tudi učitelj smučanja Matej Kalan. Dodaja pa, da je število smučarskih nesreč pri nas manjše kot v tujini. Sam je namreč kot učitelj delal tudi na smučišču v Avstraliji: "Tam je število nesreč procentualno kar večje kot pri nas." Glavni razlog naj bi bil predvsem v tem, da smo Slovenci boljši smučarji, v tujini pa se pogostokrat zgodi, da imajo ljudje prvi stik s snegom šele, ko pridejo na smučiče. "Marsikdo tudi preceni svoje zmožnosti, ko gleda druge smučarje in si misli, da to pa že ne more biti tako težko." Ravno zaradi tega so po njegovem mnenju urgentne službe na smučiščih v tujini bolje organizirane. 

Komentarjev 4
  • Matej Kalan 10:55 13.marec 2014.

    Bo kar držalo. Ni bila nobena napaka.www.perisher.com.au

  • Žurnalček 07:44 13.marec 2014.

    Pravilno je povedal , sneg zjutraj in sneg ob 12 h ni isti , kakor tudi ne način smučanja . Sam to si kljukci , ki se na carvingu naučijo smučat v 3 urah ne kapirajo , no pa saj ...prikaži več si niso sami krivi. Problem karambolov je ravno v tem , da se v 3 urah naučijo vijugati , vendar samo vijugati ne pa smuči voziti , kjer je potrebno in enostavno ko se dva malo srečata ne znajo niti še ni čas za njihov obrat in počita skupaj.Pa nikol ni bilo toliko karambolov , ko smo fural stare smuči , ker se je vedelo kdo in kaj zna in kdo gre lahko na kakšno progo, Danes pa , ko je polovico manj smučarjev je karambolov toliko , da sploh ne morem narediti primerjave z starimi časi. Jaz sem v KG enkrat pod skalco prletu skupaj , ker sva si pač oba izbrala isto mesto za počitek . In to je bil moj edini karambol v 55 letih. Prijatelja z istim stažem je pa ena koza , ki si je špogala več kot je znala , čeprav samo na nočni na Krv. , priletela v njega in mu z kanto prerezala nogo , da je dobil 5 šivov. Bo

  • Mia1 17:07 12.marec 2014.

    Ja, tudi v Avstraliji so smučišča in dosti učiteljev smučanja gre tja delat, ko je pri nas poletje. Joj, joj... razgledanost?