Slovenija > Črna kronika
5271 ogledov

Smučarja je zasul plaz, rešil ga je telefon

Plaz
K sreči je imel dobro zimsko opremo in delujoč telefon.

Nekaj po 12. uri je včeraj turnega smučarja pod Zvohom v Kamniško-savinjskih alpah v občini Cerklje na Gorenjskem odnesel plaz.

"Pod snegom ujetega planinca so gorski reševalci GRS Kranj odkopali in ga na kraju oskrbeli," navajajo pri na spletnem portalu UpraveRS za zaščito in reševanje ter dodajajo, da so ga v dolino prepeljali s helikopterjem skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske.

Rešila ga je prisebnost in telefon

Časnik Dnevnik pa med tem poroča, da je imel srečo, ker je imel s sabo telefon, ki je deloval in imel dostop do omrežja. Moški, star okoli 40 let, je po poročanju časnika že končal s smuko, ko ga je s smučkami na rami zasul plaz. "Kljub šoku je ravnal zelo prisebno," poroča časnik in še navaja, da je grebel je z rokami in uspelo mu je priti do telefona ter poklicati reševalce.

Ko so na kraj nesreče prispeli reševalci GRS Kranj, je bil v snegu še vedno zakopan, a je z njimi lahko normalno komuniciral, kar po navedbah časnika olajšalo akcijo. Bil je dobro opremljen za zimske razmere v gorah, po prvih podatkih naj ne bi imel hujših poškodb. 

Plaz | Avtor: Profimedia Profimedia
Nevarna predvsem strma pobočja

Nevarnost snežnih plazov je po podatkih Agencije za okolje nad nadmorsko višino 1800 zmerna (2. stopnja na evropski petstopenjski lestvici), nižje pa majhna (1. stopnja). "Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz napihanega snega," pišejo pri agenciji za okolje. Nevarnost je tako manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežna odeja je večinoma kar dobro stabilna in pomrznjena, v visokogorju je sneg ponekod še mehak. Ponekod je na skorji nekaj centimetrov snega, na Pohorju ter ponekod v vzhodnih Karavankah tudi do 10 centimetrov.

Jutri in v petek se bo ob nekoliko višji temperaturi snežna odeja v sredogorju malo ojužila, kar bo ugodno vplivalo na preobražanje in nadaljno stabilizacijo snežne odeje. Nevarnost snežnih plazov in lavinske razmere se do petka ne bodo kaj dosti spreminjali.

snežni plaz Eden umrl Svet V Avstriji snežna plazova zasula pet slovenskih smučarjev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.