Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

Sneg jim je rešil življenja

Preiskovalci so si natančno ogledali prizorišče nesreče. (Foto: Barbara Bradač)
1/29
Žurnal24 main
Na sedežnici Stolp na Pohorju se je snela jeklena vrv, 17 oseb je poškodovanih. Ljudi je dobesedno katapultiralo s sedežev. Sedežnica do nadaljnjega ne obratuje.

V Športnem centru Pohorje pojasnjujejo, da je kot kaže prišlo do poškodbe na ležaju na povratnem kolesu sedežnice. To se je snelo, nato pa je popustila še jelena vrv, je pojasnil direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek .
Do nadaljnjega je do smučišča Areh mogoče priti le z avtom ali avtobusom, saj je bila sedežnica del povezovalne poti do Areha. Koliko časa bo ta del smučišča zaprt, ni znano.

Nesreča se je zgodila ob 9. uri zjutraj, ko je bilo na sedežnici 35 ljudi. 17 je lažje poškodovanih, saj jih je po naših podatkih dobesedno katapultiralo s sedežev. Sreča v nesreči je bila, da so padli na en meter visok sneg.

Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so tri poškodovane pripeljali z rešilcem, štirje pa so prišli sami.

Gasilci in policisti so reševalno akcijo sprožili ob 9:15, trajal pa je 45 minut. Tiste, ki so ostali na sedežnici so prepeljali na vrh Pohorja.

 

Samo Žnidaršič iz gorske reševalne službe Maribor, je za zurnal24.si  pojasnil, da so bili o nesreči obveščeni iz centra za zaščito in reševanje, poklical pa jih je tudi upravljalec. "Takoj je bilo v pripravljenosti 13 gorskih reševalcev, vendar pomoč ni bila potrebna, saj so vse rešili upravljalci in reševalci, ki so stalno prisotni na Pohorju."

Pregled pred dvema mesecema
Sedežnica je prestala strokovni pregled 30. novembra lani in dobila obratovalno dovoljenje do 30. novembra 2011.

Kupili so jo že rabljeno leta 1997, leta 2003 pa so zamenjali ležaj, ki je kot kaže danes zakrivil nesrečo.

Inšpektor že pregledal prizorišče
Inšpektor direktorata za železnice in žičnice pri ministrstvu za promet si je že ogledal sedežnico, vendar za zdaj informacij ne daje. Zaključki podrobne preiskave bodo predstavljeni v ponedeljek.

Stare naprave
Na Pohorju je sicer precej starih in rabljenih naprav. V enem letu pa so zabeležili kar dve hujši nesreči. Spomnimo, da se je julija lani porušil nosilni steber vzpenjače, lažjec poškodovana sta bila dva kolesarja. Še pred tem se je aprila samodejno ustavila. Decembra lani so nato odprli novo vzpenjačo.

Kljub temu na Pohorju trdijo, da imajo drugod celo starejše naprave in da zagotavljajo vsem, da je smuka pri njih varna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.