Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Sneg zasul ultramaratonko, kuža preživel

snezni plaz Plaz
Na poti iz Krme proti Kredarici se je zgodila nesreča, v kateri je po neuradnih informacijah umrla znana ultramaratonka in vrtnarka Ruth Podgornik Reš.

Pohodniki so dopoldne na poti iz Krme proti Kredarici našli planinko, ki jo je zasul sneg. Po za zdaj neuradnih informacijah gre za znano ultramaratonko in vrtnarko Ruth Podgornik Reš. V Gorski reševalni službi Mojstrana so za STA potrdili, da je planinka mrtva in da ji ob prihodu niso mogli pomagati. Ponesrečenka je imela v nahrbtniku psa, ki je nesrečo preživel in so ga odnesli v dolino. Ob tem v gorski reševalni službi opozarjajo, da so vremenske razmere v visokogorju zelo slabe, saj piha močan veter.

Izrekajo sožalje na Facebooku

Čeprav ponesrečenka ni imela nobenih dokumentov, objave po spletnih družbenih omrežjih kažejo, da gre za Podgornik Reševo, priznano vrtnarko in avtorico številnih knjig o urejanju vrtov ter ultramaratonko. Številni ob njeni smrti tudi na njenem profilu na Facebooku že izrekajo sožalja.

Podgornik Reševa je bila tudi nominiranka za Slovenko leta 2011 in takrat so organizatorji v obrazložitev med drugim zapisali, da je edina slovenska ultramaratonka, njeni dosežki pa jo, čeprav zanje ne pobira kolajn in naslovov, uvrščajo ob bok najuspešnejšim profesionalnim športnikom. "Samo v zadnjih dveh letih je pretekla 800 kilometrov dolgo Slovensko planinsko transverzalo, kar je doslej uspelo le petim moškim, 260 kilometrov maratona skozi Saharo, na katerem sta na cilj prišli le dve ženski, in si pritekla drugo mesto na slovitem Sparthathlonu v Grčiji, kjer je premagala 247 kilometrov dolgo progo. Svojih uspehov ne obeša na veliki zvon, a njeno premagovanje lastnih meja je vzor vsakemu, ki šport ljubi zaradi njega samega," so takrat zapisali pri reviji Jana, ki vsako leto podeljuje ta naziv.

Ponesrečenka bi prihodnje leto dopolnila 50 let.

Komentarjev 5
  • FLENCA 15:21 28.december 2012.

    Draga Ruth,tokrat ne bos s svojimi najblizjimi za novo leto in pocivaj v miru.

  • Mitja Kizombik 14:48 28.december 2012.

    Vsak misli, da je lahko kos naravi, pa je lahko še tako kondicijsko pripravljen....NARAVA vam sporoča, da če ne boste upoštevali zakonov narave, boste posledice nosili sami in tako se je zgodilo tudi v tem primeru z ga. Ruth, lahko ...prikaži več je premagala samega sebe in sebi dokazala, da je dobra in vso spoštovanje bila je res dobra vendar ko prestopi mejo razumnega se to maščuje žal v tem primeru z smrtjo :(. Ob takih dogodkih je potrebno vedeti sledeče: Kdor gore in njene podrobnosti v katere spadajo tudi vremenske razmere ne bo spoštoval s tem pa izzival NARAVO in njene ZAKONE, bo to plačal z ŽIVLJENJEM. Vedeti je treba, da človek ni nad NARAVO, ampak je NARAVA nad njem, kar se je pokazalo tudi v tem primeru....torej še ena šola več za tiste, ki nespametno in nepremišljeno lezete v hribe ali gore, ko ni so zato ugodne razmere..pa srečno na vsakem koraku...lpm

  • vicvic 07:48 28.december 2012.

    Tako dobri praznični dnevi vedno ponagajajo.Vedno se zgodi nekaj kar boli. Zato gospaRuth miru želimo v raju.