Slovenija > Črna kronika
45 ogledov

Sodišče Jankovića oprostilo obtožb

slovenija 24.11.2011 Zoran Jankovic, Pozitivna slovenija, intervju, volitve, Mes Boštjan Tacol
Tožilstvo je za ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi zlorabe položaja v zadevi Niš predlagalo leto in pol zapora ter plačilo denarne kazni. Isto kazen je predlagalo tudi za soobtoženega Borisa Milevoja, za Borisa Milevoja pa je prdlagalo pogojno kazen. Senat sodišča njihovemu predlogu ni sledil, ljubljanskega župana je oprostil.

Senat okrožnega sodišča v Ljubljani je danes v zadevi Niš ljubljanskega župana in nekdanjega prvega moža Mercatorja Zorana Jankovića ter nekdanjega člana uprave Mercatorja Stanislava Brodnjaka oprostil obtožb. Na pogojno kazen leta in pol s triletno poskusno dobo je obsodilo direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja.

"Okoliščine, ki jih je navajal tožilec, so neki indici, vendar na njihovo podlagi ni mogoče sklepati o krivdi samo zato, ker je soglašal z neko pogodbo. Potrebno je, da dokazni postopek prinese objektivne okoliščine, na katerih temelji sodba," je o oprostilni sodbi Jankoviću dejala predsednica senata Nina Drozdek Draganić.

Tožilstvo predlagalo zapor

Tožilec Jaka Brezigar je isto kazen, torej leto in pol zapora ter plačilo denarne kazni poleg obtoženega Zorana Jankovića predlaga tudi za direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja, za nekdanjega člana uprave Mercatorja Stanislava Brodnjaka pa predlaga milejšo kazen, in sicer pogojno kazen leto in pol zapora s poskusno triletno dobo.

Obtoženi v zadevi Niš so po mnenju tožilca s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov.

Janković in Brodnjak naj bi kot predsednik in član uprave Mercatorja, kljub temu da sta vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel, soglašala s plačilom računov, je danes ponovil tožilec. Milevoju pa očita, da je naklepoma pomagal pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja, saj je kot direktor Facima podpisal pogodbo in izdal račune. "Vedel je, da Facim ni investitor ali lastnik zemljišča, in vedel je, da družba ne bo mogla pridobiti gradbenega dovoljenja," je izpostavil Brezigar.

"Janković je zagotovo odobril sklenitev pogodbe!"

"Čeprav so vsi obtoženci zanikali očitana kazniva dejanja, pa njihovemu zagovoru ni mogoče slediti," je poudaril Brezigar. Janković je med sojenjem večkrat poudaril, da gre za pogodbo izpred 10 let, ki je ni podpisal, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo.

Facim bi moral, kot je sklenjeno v pogodbi, pridobiti gradbena dovoljenja za trgovski center v Nišu, pogodba pa je bila vredna 100.000 evrov. "Ugotovljeno je bilo, da družba Facim v dogovorjenem roku ni pridobila gradbenega dovoljenja, niti ni tega storila po tem," je poudaril Brezigar.

"Očitno je, da so med Jankovićem in ljudmi iz kroga Facima še pred sklenitvijo pogodbe obstajale povezave. Ni dvoma, da je Janković ne samo soglašal s sklenitvijo pogodbe oz. vsaj ustno odobril sklenitev pogodbe," je še dodal Brezigar.

Gre za prvo sojenje Jankoviću, ki pa se je v zadnjih tednih znova znašel pod plazom očitkov o zlorabah položaja pri vodenju ljubljanske občine. Pred tedni je dejal, da si želi, da bi sodišče vse očitke zoper njega združilo v en proces, nato pa odločilo.

Komentarjev 21
  • Avatar čavez
    čavez 09:01 13.januar 2016.

    olor, dragec nima državljanstva je pa Slovenija edina ki mu omogoča bivanje drugje so ga že povsod izgnal.

  • Avatar olor
    olor 20:48 12.januar 2016.

    dragec, tebi boma pa vzeli državljanstvo RS, pa na vlak, pa na jug

  • dragec 17:46 12.januar 2016.

    Ljubljana najlepše mesto. Lavdan, ustavni sodniki so rezervirani za JJ