Slovenija > Črna kronika
50 ogledov

Sojenje po desetih letih

Renata Vodnjov Iztok Golob
Kranj. Prva glavna obravnava v primeru Slovenske hranilnice in posojilnice.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje v primeru propada Slovenske hranilnice in posojilnice (SHP). Prva obravnava tako prihaja deset let po njenem stečaju in devet let po vloženih ovadbah.

Na zatožno klop sta včeraj stopila dva od šestih ovadenih, zadnji upravitelj Domen Malenšek in Marija Štular, nekdanja direktorica Kmetijsko-gozdarske zadruge Tržič, ene od ustanoviteljic SHP. Obtožnica ju bremeni oškodovanja upnikov. Nekaterim varčevalcem naj bi tik pred propadom omogočila kredite, s tem pa zmanjšala obseg stečajne mase. Sporno je bilo tudi sprejemanje vlog, ko naj bi bilo že jasno, da jih SHP ne bo mogla vračati.

Zavračata odgovornost

Štularjeva se je branila, da o kreditih ni odločala in da se sej upravnega odbora ni udeleževala več let pred stečajem. Poudarila je tudi, da si je ves čas prizadevala za izstop zadruge iz SHP. Malenšek je v zagovor opozoril, da stečaj ni bil tako gotov, kot se prikazuje danes. Banka Slovenije naj bi jim svetovala tudi druge rešitve, hkrati pa naj bi zahtevala, da mora SHP do morebitnega stečaja poslovati normalno. Sojenje se bo z zaslišanjem prvih prič nadaljevalo 24. aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.