Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Sojenje zaradi smrti dveh mladostnikov

Pariz strelec policija iskanje Reuters
Francoska policista sta obtožena, da nista preprečila smrti 15-letnega Bounaja Traoreja in 17-letnega Zyeda Bennaja, ki ju je ubila elektrika.

V Franciji se je začelo dolgo pričakovano sojenje dvema policistoma zaradi smrti dveh mladostnikov, ki je pred skoraj desetimi leti sprožila večtedenske nemire po državi. Policista Sebastien Gaillemin in Stephanie Klein sta obtožena, da nista preprečila smrti 15-letnega Bounaja Traoreja in 17-letnega Zyeda Bennaja, ki ju je ubila elektrika.

Mladostnika je 27. oktobra 2005 ubila elektrika v visokonapetostnem transformatorju blizu naselja socialnih stanovanj Clichy-sous-Bois v severovzhodnem Parizu, kamor sta se skrila pred policisti. Njun prijatelj Muhittin Altun je dobil hude opekline, a je preživel.
 

Nista posredovala

Na sojenju v mestu Rennes, ki bo trajalo pet dni, bodo poskušali ugotoviti, ali sta Gaillemin in Kleinova vedela, da sta mladostnika v veliki nevarnosti, a nista posredovala. Novica o smrti Traoreja in Bennaja je prebudila potlačeno jezo mladih prebivalcev Clichyja, naveličanih življenja v revščini, policijskega nadlegovanja in splošne odtujenosti v socialnih naseljih, podobnih getom. Nemiri, požigi in spopadi z varnostnimi silami, ki so izbruhnili v Clicyju, so se hitro razširili v druga podobna naselja po vsej državi. Od takrat se razmere niso bistveno izboljšale.

Francoski premier Manuel Valls je nedavno priznal, da ta območja še vedno predstavljajo ozemeljski, socialni in etnični apartheid znotraj družbe. 41-letnemu Gailleminu in 38-letni Kleinovi, ki jima sodijo zaradi "nepomoči posameznikom v nevarnosti", grozi do pet let zapora in denarna kazen do 75.000 evrov.

Benna, Traore in Altun so veljali za lepo vzgojene najstnike, po pričevanju lokalnih prebivalcev pa so naredili to, česar so se naučili vsi mladostniki v socialnih naseljih, če se nanje spravi policija: zbežali so pred pričakovanim nadlegovanjem in poniževanjem. Zatekli so se v električni transformator, policisti, ki so jih iskali, pa so se, kot razkrivajo prepisi pogovorov po radijski zvezi, pogovarjali o mladostnikih in nevarnosti, ki bi jim pretila, če bi se skrili v transformator.

Odvetnik policistov Daniel Merchat je zatrdil, da noben dokaz ne nakazuje, da sta obtoženca vedela, da sta fanta v transformatorju in da jima grozi velika nevarnost. "Mojima strankama je odleglo, ker bosta končno stopila pred sodišče, saj sta prepričana, da nista naredila nič narobe ali zagrešila napake," je dejal. Več notranjih preiskav in zaslišanj je policista opralo krivde, a so sodniki oktobra 2012 vseeno odredili sojenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.