Slovenija > Črna kronika
8047 ogledov

Soseda se še dotaknil ni, pa je obtožen poskusa uboja

Sosedski spor Profimedia - fotografija je simbolična
Obtoženi Vladko Korže iz okolice Frankolovega in Martin Pušnik sta se sprla zaradi zemlje.

Eden najpogostejših razlogov za medsosedske spore v Sloveniji je meja med parcelami in tako je tudi v primeru 65-letnega Vladka Koržeta in dobrih deset let mlajšega Martina Pušnika iz vasi Brdce pri Frankolovem.

Vlado Korže | Avtor: Vladko Korže
Nesoglasja med njima imajo dolgo brado in so ju tudi pripeljala na sodišče, ki pa je leta 2018 razsodilo v Koržetovo korist. Toda Pušnik naj ne bi upošteval sodbe, še več, Koržeta naj bi izzival tako, da se je še naprej vozil čez njegova zemljišča, čeprav mu tega ne bi bilo treba. Obdolženi Korže je na celjskem okrožnem sodišču pojasnil, kaj je lani sodu izbilo dno: "V dveh tednih mi je petkrat uničil količke električnega pastirja."

Zbežal čez kup drv

V torek, 30. avgusta, sta se zato zapletla v verbalni konflikt, med katerim je Korže iz žepa potegnil nožič na preklop: "Soseda sem želel zgolj malo prestrašiti, da tega ne bi več počel. Dejansko je šlo za besedno obkladanje, drug drugemu se nisva približala na manj kot pet do šest metrov. Pipec pa sem imel v žepu, ker sem ga pobral pri štali, da bi z njim popravil poškodovano ograjo."

Ko je Pušnik zagledal nožič, je zbežal čez kup drv in poklical policijo. Korže se je zaradi kaznivega dejanja poskusa uboja znašel pred preiskovalnim sodnikom, ki mu je odredil pripor, v katerem je bil več kot pol leta, nato so tega, po njegovi uspešni pritožbi na višje sodišče, nadomestili s hišnim.

Nima česa priznati

Koržetova obramba je vztrajala, da je šlo v kvečjemu za razžalitev, ki se uvršča med prekrške, toda tožilka Marjeta Kreča jo je zavrnila, češ da je obtožnica prestala vse preiskuse in postala pravnomočna. Tako je Korže sedel na zatožno klop pred sodnico Leonido Jager. Njegov zagovor je bil dolg dobre tri ure, zaslišan pa je bil seveda tudi Pušnik, za katerega je obramba po poročanju Dnevnika zatrdila, da je na policiji, pa na tožilstvu, v preiskavi in na glavni obravnavi spreminjal svoje izjave. S posnetkom varnostne kamere se, denimo, ne ujema njegova trditev, da obtoženega ni videl, ko je stopil s traktorja in se napotil proti njemu.

Tožilka Kreča je Koržetu ob priznanju krivde ponudila milejšo kazen, a jo je spoštljivo zavrnil, češ da nima česa priznati. Bolnemu veteranu vojne za Slovenijo zdaj grozi najmanj pet let zapora.

Komentarjev 14
  • Plavi-mil 11:16 10.avgust 2023.

    Prner: na vrtu krade ena čifurka, pride lastnik ,jo vpraša kaj dela, baba se pobere in pade, dobi 2 čefurja, za "pričo" in lastnika toži, da jo je napadel, kdo mislite je plačal globo, čefurka ali lastnik, dvakrat lahko ugibate.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:06 10.avgust 2023.

    Tožilstvu se hebe, če je kriv al pa ni kriv, njim je pomembno le, da z vsemi sredstvi dosežejo obsodbo! Za njih je pomembna le statistika uspešnosti, ne pa posamezniki zajeti v statistiki!

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 09:56 10.avgust 2023.

    Če je res, da sta bila 5m narazen, to ne more biti poskus uboja. Po čl. 34. KZ-1 je poskus takrat, ko storilec kaznivo dejanje začne, vendar ga ne dokonča. Tukaj ga pa sploh ni začel, kvečjemu mu je zagrozil. ...prikaži več To pa je kvečjemu ogrožanje varnosti po 145/1 KZ-1 (kdor ogrozi varnost kakšne osebe z resno grožnjo, da bo napadel njeno življenje ali telo). Kazen je denarna max 1 leto čuze, kar v praksi pomeni pogojno, če je še nekaznovan. Pregon se začne na predlog. Čudi me, da tožilstvo vztraja pri..