Slovenija > Črna kronika
273 ogledov

Štajerca vodila spletno trgovino z mamili

Sintetične droge Profimedias
Štajerca preko spletne trgovine prodajala sintetične droge, denar oprala in to tako, da sta ga vložila v nakup nepremičnin.

Po pisanju Večera, je mariborsko sodišče za 30 letnega Tadeja Savca in 32-letnega Dejana Žnidariča odredilo pripor. Hudodelska združba je osumljena, da se je v obdobju od avgusta 2012 do maja letos s preprodajo sintetičnih mamil okoristila za poldrugi milijon evrov.

Najmanj 15 let zapora

Kot vodja združbe je utemeljeno osumljen Tadej Savec iz Lenarta, njegova desna roka naj bi bil dve leti starejši Mariborčan Dejan Žnidarič. Pomembno vlogo naj bi v verigi odigrali tudi njuni dekleti. Četverici zaradi očitka preprodaje droge v hudodelski združbi preti od najmanj pet do 15 let zapora.

Za preprodajo prepovedanih sintetičnih drog sta Štajerca najprej ustvarila spletno stran www.synthetiQ.org in v štirih letih prodala za 272 kilogramov sintetičnih mamil.

Kupcem sta jih pošiljala iz Slovenije in tudi iz različnih naslovov na Češkem, v Španiji in na Nizozemskem, kjer sta z denarjem od prodaje droge kupovala nepremičnine in začasno tam tudi živela.

Ujela sta se v prisluhe

Avstrijska policija je spletno trgovino odkrila potem, ko je maja 2014 izsledila enega od njenih avstrijskih kupcev. Avstrijsko državno tožilstvo je oktobra lani na slovensko specializirano državno tožilstvo naslovilo prošnjo za mednarodno pravno pomoč v smislu, da bi zoper upravljavca spletne platforme sprožili prikrite preiskovalne ukrepe. Savec, Žnidarič in njuni partnerici so se ujeli v prisluhe, piše Večer.

Žnidariča so prijeli slovenski kriminalisti, Savca pa avstrijski, a naj bi ga od tam že izročili v pripor v Mariboru. Tudi Žnidarič je po podatkih Večera v priporu, njuni pomočnici in še pet osumljenih, ki so v kazenskem postopku zaradi kupovanja droge, se smejo braniti s prostosti.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • badumtss 16:43 04.avgust 2016.

    Glede na uničevanje življenj ljudem s strani drog pa se pozanimajte, kaj je tisti ta pravi razlog, da ljudje trpijo. Represija. Kako je možno, da nekdo, ki je okradel, prodal in oškodoval slovenska podjetja in ljudi ni v zaporu, med ...prikaži več tem ko je uničil življenja tisočerim. Med tem ko se ti. drogeraši sami odločijo, da si bodo življenje uničili. Kje je logika in morala?

  • badumtss 16:40 04.avgust 2016.

    Hvalalahu, da tako dobro zapirajo naše skorumpirance, ki so pokradli in ne delali za takšne denarje. Če pogledaš realno, sta ta dva vsaj nekaj prodajala, za razliko od naših koruptivcev , ki še prazne slame niso sposobni prodati, prav tako ...prikaži več naši niso sposobni pozapreti teh kriminalcev. Čemu le?