Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Starša pokojne deklice obsojena

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
Ljubljansko okrožno sodišče je starša devetmesečne deklice, ki je umrla, obsodilo na leto in osem mesecev zapora

Ljubljansko okrožno sodišče je Martino Furlan in Žigo Birsa obsodilo na enotno kazen leto in osem mesecev zapora. Tožilstvo jima je očitalo, da sta iz malomarnosti povzročila smrt devetmesečne hčerke, jo zanemarjala in z njo surovo ravnala.

Njun zagovornik Dušan Pajk nepravnomočne sodbe ni želel podrobneje komentirati, dokler ne dobi njene obrazložitve. Dejal je le, da sodba odraža pretiravanje tožilstva z ostrino kazni, ki jo je predlagalo. Tožilka Zvonka Knavs je namreč za 34-letno Furlanovo in leto starejšega Birso predlagala po šest let in pet mesecev zapora.

Pajk je po poročanju medijev v sredo v zaključni besedi dejal, da se tožilka trudi obtožena prikazati kot pošasti brez čustev, v resnici pa gre za ljubeča starša, ki bosta zaradi hčerkine smrti trpela vse življenje. Po Pajkovih besedah staršema ni uspelo prepoznati resnosti hčerkine bolezni, verjetno zaradi neznačilnih znakov bolezni.

Deklica je bila rojena avgusta 2009 brez zdravniške pomoči. Starša je nista vodila na preglede k zdravniku, prav tako je nista dala cepiti. Tudi ko je zbolela, nista poiskala zdravniške pomoči, tako da je Lucija umrla doma. Obdukcija je pokazala, da je otrok pred smrtjo preboleval pljučnico, bil je tudi dehidriran in kronično slabokrven.

Lucijini stari starši naj bi že več mesecev pred njeno smrtjo opozarjali na otrokove težave z zdravjem.

Komentarjev 2
  • mph 13:21 10.oktober 2013.

    Teh 10x premalo bi morali dobiti ti, ki so dosodili tako kriminalno nizko kazen, drugega ni za dodati.

  • Kika 12:42 10.oktober 2013.

    Vsaj 10x premalo.