Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Šterk je pogrešan, potrjujejo na MZZ

Še vedno ni znano, kje je Jure Šterk. Žurnal24 main
Svetovno znani pomorščak Jure Šterk, ki je na 15-mesečni plovbi okoli sveta, je pogrešan, so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Avstralske oblasti so našle le njegovo prazno jadrnico.

Jadrnica Lunatic naj bi plula brez nadzora okoli tisoč morskih milj pred avstralsko obalo, imela naj bi tudi zlomljen jambor. Avstralski reševalci pa Šterka niso videli.

Radioamater Marsell Marinšek, ki je bil v preteklosti v stalnih stikih s Šterkom, je za zurnal24.si povedal, da novih preverjenih informacij v zvezi s pomorščakom ni. Dokler o pomorščaku ne bo na voljo več zanesljivih informacij, njegova družina ne bo dajala uradnih izjav. Ob zadnjem javljanju na novega leta dan je bil Šterk vesel in optimističen.

Kdo je Jure Šterk?
72-letni Šterk je reden gost svetovnih oceanov. Med letoma 1991 in 1994 je prvič objadral svet, takrat na komaj 6,5-metrski jadrnici. Štirikrat je z jadrnice že padel v morje, a se mu je vedno uspelo rešiti, prav tako se je dvakrat že spopadel s pirati, večkrat reševal nasedlo barko ali popravljal polomljeno krmilo. Njegova tokratna jadrnica Lunatic je dolga 30 čevljev (9,2 metra), široka pa 3,2 metra.

Šterkov cilj je objadrati svet brez postanka. 25. oktobra 2007 je iz novozelandskega pristanišča Tauranga dvignil jadra na 25.000 morskih milj dolgo jadranje okoli sveta v smeri zahod-vzhod. Sredi januarja je bil nekje južno od Tasmanije na dobri poti, da mu avantura uspe. Hrano vozi s seboj, pitno vodo pridobiva iz morja. Če mu uspe objadrati svet, bo jadrnica Lunatic najmanjše plovilo, Šterk pa najstarejši Zemljan, ki bi jima uspel tak podvig.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.