Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Število prijav nasilja v družini naraslo

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Novomeški policisti so lani obravnavali 157 primerov nasilja v družini. Pogosto je vzrok nasilja alkohol.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so lani obravnavali 157 kaznivih dejanj nasilja v družini, leta 2009 pa 147. "Kršitev v zvezi z nasiljem v družini smo v letu 2010 obravnavali 155, medtem ko jih je bilo leta 2009 obravnavanih 230, kar pomeni padec za 32,6 odstotka. Prepoved približevanja smo izrekli v 96 primerih, leta 2009 pa v 92 primerih," so nam povedali na PU Novo mesto.

Velikokrat pod vplivom alkohola

Kot pravijo, so najpogosteje žrtve nasilja ženske in otroci, "tako da lahko govorimo o nasilju nad ženskami. V veliko primerih nasilneži storijo omenjena dejanja pod vplivom alkohola." Ugotavljajo pa še, da nasilja ni več kot v zadnjih letih, le žrtve so bolj ozaveščene in zato pogosteje prijavljajo tovrstna dejanja.

Na policijo smo se za pojasnila glede statističnih podatkov o nasilju v družini obrnili po tem, ko so s Skupnosti centrov za socialno delo sporočili, da Dolenjska izstopa kot primer dobre prakse na področju preprečevanja nasilja. Zakaj je tako, bodo pojasnili na jutrišnji okrogli mizi. Tam bodo, tri leta po sprejemu zakona o preprečevanju nasilja v družini, razglabljali o doseženih spremembah.

Dalida Horvat
z Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja pa nam je pred petkovim dogodkom pojasnila, da se zakon pozna na boljši povezanosti institucij z nevladnimi organizacijami. Poleg tega so postopki jasnejši. "Se pa kar nekaj stvari iz zakona še ne izvaja, denimo enotne evidence in sistematično izobraževanje kadrov. Tudi določeni členi se ne izvajajo, na primer prepustitev stanovanja. Še zmeraj se dogaja, da ženske dobivajo položnice za kršitve javnega reda in miru. Je sicer boljše medosebojno sodelovanje, ni pa še vse tako, kot bi moralo biti."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.