Slovenija > Črna kronika
540 ogledov

Štiri leta zapora za ginekologa

Napotnica Boštjan Tacol
Ptujski zdravnik naj bi bil zaradi premajhnega nadzora ob pomoči pomagačev unovčil več kot 70 ponarejenih receptov za biološka zdravila za rakave bolnike.

Ptujsko okrožno sodišče je ptujskega ginekologa Dejana Ognjenovika zaradi zlorabe položaja in zaupanja ter kršitve zdravniške etike obsodilo na štiri leta zapora, poroča Večer. Zdravnik je s sostorilci ponarejal recepte za zdravila, vredna skoraj pol milijona evrov.

45-letni Ognjenovik je specialist za ginekologijo in porodništvo, zaposlen je bil v ptujski bolnišnici, kjer so ga pred letom in pol med dežurstvom tudi aretirali. Ginekolog je ob pomoči drugih osumljencev, upokojenega zdravnika Vladimirja Jolića iz Maribora, Zdenka Kolarja s Ptuja, Andreja Venta iz Maribora, Vesne Žnidarič s Ptuja, Natalije Zemljarič iz okolice Ptuja ter Polone Filipič z Vrhnike - unovčeval recepte za različna biološka zdravila, namenjena bolnikom z rakom.

Oškodovali zdravstveno blagajno in zavarovalnice

Ognjenovik je na svoje ime in na ime svoje bolne matere izdal pet receptov v vrednosti dobrih 29.000 evrov ter 71 receptov v vrednosti 476 000 evrov. Ginekolog je s sodelavci zavajal uslužbence v lekarnah na Ptuju, v Ljubljani in Mariboru. Če bo sodba pravnomočna, bo moral Ognjenovik Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vrniti dobrih 367.000 evrov, zavarovalnicam Adriatic Slovenica, Triglav in Vzajemna pa še skoraj 120.000 evrov.  

Recepti na bi bili podpisani in ožigosani z imeni zdravnikov, ki tega sploh niso vedeli, poleg tega pa niso bili zdravniki specialisti (onkologi), ki edini po zakonu lahko predpišejo biološka zdravila Glivec, Afinitor in Tarceva. Prav tako so bili omenjeni recepti izdani za ljudi, ki nimajo raka, kar je spet nezakonito. 

Zlorabljali osebne recepte 

Nekateri osumljeni so zlorabili celo osebne recepte zdravnikov. Navadno zdravniki dobijo nekaj osebnih receptov v omejenem številu, ki jih lahko uporabijo za osebne potrebe. Nekateri sostorilci so z lažmi pridobili zdravstvene izkaznice drugih oseb in jih nato s pomočjo javnih uslužbencev zlorabili za ponarejanje zelenih receptov.

Sodnica je za krivega spoznala tudi Vladimirja Jolića, upokojenega ginekologa iz ptujske bolnišnice, ki naj bi Ognjenoviku pri omenjenih izdajah receptov naklepno pomagal in zato podpisal 12 bianko zelenih receptov v skupni vrednosti 91.000 evrov. Jolić je bil obsojen na poldrugo leto zapora s preizkusno dobo treh let, še piše Večer.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 6
  • romy 20:36 13.oktober 2015.

    Kazen? Je ni. Vzpodbuja druge k bogatenju-s prevaro obogatiš,ko te dobijo priznaš in lepo živiš...sodnike na avtobus in na specializacijo po vzhodnih državah

  • francl12 17:13 13.oktober 2015.

    IN FINKOGLEDEC BO POSTAL RITOGLEDEC, he, he, he...

  • OF 14:09 13.oktober 2015.

    Ja s poskusno dobo - a naše sodstvo (dotična sodnica) ne ve, da se s preprodajo takšnih zdravil da kar nekaj zaslužiti, še več kot s preprodajo trave.