Slovenija > Črna kronika
6 ogledov

Štiri ovadbe zaradi mariborskih radarjev

protest Maribor Nino Verdnik
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ovadil štiri osebe zaradi zlorabe položaja v zadevi Mariborski radarji.

Ovadili so dva osumljena iz Mestne občine Maribor, predstavnika gospodarske družbe iz Ljubljane in direktorja inštituta iz okolice Ljubljane.
 
"Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da sta oba osumljenca iz Mestne občine Maribor, eden od njiju je bil tudi član izbirne komisije, povezane z nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mariboru, zlorabila svoj položaj s tem, ko sta v letih 2010 in 2011 po predhodnem dogovoru s predstavnikom gospodarske družbe iz Ljubljane vsak s svojega delovnega področja pripravila in izdala javni razpis ter imenovala komisijo za izbor izvajalca na javnem razpisu.Ta je bil pripravljen na način, da je bila v letu 2012 kot najugodnejši ponudnik izbrana gospodarska družba iz Ljubljane, s  katero je nato Mestna občina Maribor sklenila javno-zasebno partnerstvo ter pristopila k izvrševanju nalog iz javnega razpisa, katerega vrednost se je z začetnega 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov," pojasnjujejo na NPU.

Svetovalca za prirejanje razpisa

Pri kaznivem dejanju sta jima pomagala druga dva osumljena – predstavnik družbe in direktor inštituta, ki sta Mariborčanoma svetovala, kako naj pripravijo javni razpis, da bi bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba iz Ljubljane, in kako naj se nato izpelje postopek javno-zasebnega partnerstva.

Med ovadenimi tudi Kangler

Po neuradnih informacijah časnika Večer naj bi bila z mariborske občine ovadena nekdanji mariborski župan Franc Kangler in Vili Eisenhut, ki je še vedno vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor. Kot še piše časnik, pa naj bi bila ovadena tudi direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk ter projektni vodja trženja iz Iskre sistemi Tomaž Vrčko. Predsednik uprave družbe Iskra Sistemi Dušan Šešok naj ne bi bil med ovadenimi.

"Nikoli nisem imel stika s komerkoli, razen enkrat, ko so prišli predstavit projekt na občino, sem jih sprejel in nato napotil na urad za komunalo. To so vse moje aktivnosti, ki sem jih v zvezi s tem imel. Še pogodbe nisem podpisal, pač pa jo je podžupan Janez Ujčič. Kaj so delale strokovne službe, pa ne vem," pa je dejal Kangler.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.