Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Strela ga je osmodila po nogi

Vreme: Nevihte že kažejo svojo moč - Strela Shutterstock
Veliko sreče je imel sinoči planinec, ki ga je med neurjem na poti z Mangarta oplazila strela.

V 27-letnega Madžara je treščilo okoli 19.40 in ga osmodilo po nogi, so sporočili s PU Nova Gorica.

Gasilci PGD Bovec in reševalci GRS Bovec so mu takoj odhiteli na pomoč, vendar si je planinec po nekaj časa toliko opomogel, da je ob pomoči dveh prijateljev sam nadaljeval pot v dolino.

Ko sta se srečala z reševalci, so ga ti pospremili v dolino, kjer je planinca zdravstveno osebje prepeljalo na opazovanje v šempetrsko bolnišnico. Hujših posledic ni utrpel.

Izognite se jim

Nevihte so v gorskem svetu pogoste predvsem popoldne in zvečer, zato izlet načrtujte tako, da boste takrat že na varnem. Če vas nevihta vseeno ujame na prostem, se še posebej hitro spravite stran z vrhov, grebenov in od osamelih dreves, ne bodite niti v bližini vode, na vznožju skalnih sten, pri votlinskih vhodih ali pod daljnovodi.

Nekoliko varnejši boste v dolini, globeli, najmanj 15 metrov stran od skal. Usedite se na nahrbtnik s prekrižanimi nogami, predlagajo izkušeni gorniki in opozarjajo, da se pazite udarnega vala, saj vas ta lahko potisne čez rob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.