Slovenija > Črna kronika
160 ogledov

Strelec, ki naj bi moril iz ljubezni, bo kaznovan s psihiatrijo

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Na ljubljansko okrožno sodišče bi moral danes priti Janez Žnidar, ki naj bi konec maja lani v Zgornjih Jaršah pri Radomljah brutalno umoril 37-letno Marjeto Bervar. A sodnega procesa, neuradno zaradi hudih blodenj, ni sposoben spremljati.

Obdolženi 39-letni Janez Žnidar naj bi zaradi hudih psihičnih težav, predvsem blodenj, vse od streljanja na Bervarjevo oziroma aretacije po dogodku prestajal pripor na oddelku za forenzično psihiatrijo na mariborski psihiatriji. Na obravnavo na sodišču ga danes ni bilo.

Je pa danes pred sodnika, ki vodi postopek, stopil Franc Novak. Ta naj bi že februarja lani od Žnidarja prejel 15 tisoč evrov, da mu je priskrbel pištolo, s katero naj bi Žnidar streljal. Hkrati naj bi Novak Žnidarju dal natančna navodila, kako mora streljati, da bo Bervarjeva zagotovo umrla.

Izstreli vsaj štiri do šest nabojev in usmeri v glavo!

"Izstreliti je potrebno 4 do 6 nabojev," naj bi Novak podučil Žnidarja. Prav tako naj bi Žnidarju svetoval, kako točno mora orožje držati oziroma kako ga usmeriti v žrtev, da ta zagotovo ne preživi.

Prav tako naj bi mu med drugim svetoval, kako naj strelja, če želi ubiti tudi sebe, kar naj bi Žnidar sprva nameraval in to zaupal tudi Novaku. Žnidarju naj bi kasneje predlagal, naj ubije le žrtev, nikakor pa ne tudi sebe, pištolo pa da naj po tem takoj odvrže.

Novak tega sicer ne priznava; sodnik mu je namreč ponudil, naj sam prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za kazen, a Novak na to ne pristaja.

Tožilstvo ponudilo 15 leta zapora

Novaku je sicer tožilstvo ponudilo 15 let zaporne kazni, ki bi ga doletela, če bi priznal. Po zavrnitvi takšne ponudbe bodo zoper njega odprli poseben postopek na sodišču oziroma mu začeli dejansko soditi, in sicer v začetku februarja. Takrat bo sodišče izreklo tudi sankcijo za Žnidarja. Psihiater je namreč ugotovil, da je Žnidar Bervarjevo ustrelil neprišteven in mu zato sodišče zaradi psihičnih težav drugega, kot varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ne morejo naložiti kot kazen za umor Bervarjeve.

Tri dni na begu

Žnidar naj bi Bervarjevo umoril iz maščevanja, saj naj bi bila njegova neuresničena ljubezen izpred desetletij. 37-letnica je po smrti zapustila tri majhne otroke, domnevni morilec pa je po dejanju takoj zbežal, policija ga je aretirala tri dni zatem v bližini kraja zločina, kjer se je ves čas skrival.

Komentarjev 1
  • mirko 11:39 14.januar 2015.

    Očitno bo sodišče preprodajalcu pištole dosodilo višjo kazen kot morilcu. Upravičeno se lahko vprašamo ali se v našem pravosodju izkorišča psihiatrično izvedenstvo. Mogoče je celo na tem kaj korupcije. Tudi psihiatri niso imuni na denar.