Slovenija > Črna kronika
72209 ogledov

Študentka Tadeja umrla zaradi prekmurske gibanice, starši zdaj zahtevajo ...

Tadeja Gregorec sobotainfo.com Z leve: Tadejina mama Suzana Gregorec, predsednik Kluba prekmurskih študentov Alen Lončar in direktor Zavoda Štuk Miroslav Sarkičevič
Tadeja Gregorec je na prireditvi Prekmurska gibanica leta 2019 sodelovala na tekmovanju, kdo najhitreje poje to slaščico, in se pri tem skoraj zadušila. Nikoli več ni okrevala, lani je umrla. V njenem imenu se je danes začela obravnava na pravdnem oddelku sodišča v Murski Soboti.

V soboto, 26. novembra lani, so se svojci, prijatelji in sovaščani na pokopališču v Lemerju blizu Puconcev poslovili od tragično umrle Tadeje Gregorec. Slab mesec kasneje, 19. decembra, bi praznovala 24. rojstni dan.

Padla je v nezavest

Tadeja Gregorec | Avtor: facebook Tadeja Gregorec facebook
Njena prezgodnja smrt je bila posledica dogodka izpred skoraj štirih let. V začetku decembra 2019 je obiskala študentsko prireditev 23. Prekmurska gibanica, ki jo je v mariborskem Štuku organiziral Klub prekmurskih študentov, in tam sodelovala na tekmovanju, kdo najhitreje poje prekmursko gibanico.

Med jedjo pa se je nenadoma začela dušiti, zmanjkalo ji je zraka in padla je v nezavest. Takoj so ji nudili prvo pomoč, reševalci so jo po več kot polurnem oživljanju odpeljali v mariborski univerzitetni klinični center. Tam so jo zdravili tri mesece, nato pa svojce morali seznaniti s kruto resnico, da ni nobene možnosti za njeno okrevanje.

Starši so jo negovali doma v Lemerju, oče je tudi pustil službo in postal njen asistent. Maja, študentka tretjega letnika mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, se je menda odzivala in razumela dogajanje okoli sebe, a povedati no mogla ničesar. Slaba tri leta po nesreči je umrla.

Od nje so se poslovile tudi odbojkarice

Med prvimi so se na facebooku od nje poslovili v ženskem odbojkarskem klubu Puconci. "V spominu mnogih njenih odbojkarskih soigralk, trenerjev, kolegov statistikov in navijačev našega kluba bo Tadeja za vedno ostala v spominu kot izjemno veselo in prijazno dekle. Tadeja nas je danes po treh letih tiho in dokončno zapustila, resnično na žalost nas vseh v samem cvetu mladosti. Veliko prezgodaj, z preveliko vprašanj, zakaj, in z veliko praznino, ki jo je zapustila med nami. Tadeja, počivaj v miru."

Tadeja Gregorec | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com
Takoj po nesrečnem dogodku se je oglasil tudi glavni organizator, Klub prekmurskih študentov: "Na tradicionalni študentski prireditvi Prekmurska gibanica v Mariboru, 3. decembra 2019, je prišlo do nesreče med nagradno igro, kjer je ena udeleženka potrebovala nujno medicinsko pomoč. Prvo pomoč smo ji nudili nemudoma na kraju dogodka vse do prihoda reševalne ekipe. Uradnih podatkov s strani UKC Maribor o njenem stanju, žal, nimamo. V Klubu prekmurskih študentov smo globoko pretreseni in v šoku. Želimo si, da bi se njeno zdravstveno stanje čimprej izboljšalo. Toliko zaenkrat z naše strani in hvala za razumevanje."

Tuja krivda izključena

Tragični primer je seveda obravnavala policija. Z mariborske policijske uprave so sporočili, da je tuja krivda izključena, in o tem obvestili tamkajšnje okrožno državno tožilstvo.

Toda Tadejina smrt se je kljub temu, da ni bilo razlogov za kazenski pregon, znašla na sodišču v Murski Soboti, in to na pravdnem oddelku. Septembra lani je v njenem imenu skrbnica, mama Suzana, prek odvetnika Jureta Horvata vložila tožbo zoper organizatorje, Klub prekmurskih študentov, Zavod Študentska komuna oziroma Zavod Štuk, v kateri zahteva 50.000 evrov odškodnine zaradi škode, ki jo je Tadeja utrpela kot posledico zadušitve s hrano, na prireditvi naj tudi ne bi bilo ustrezne zdravstvene oskrbe.

Sodnica Marjetica Škerget Logar je na današnjem naroku izključila javnost, ker je Klub prekmurskih študentov ponudil nek znesek za poravnavo in se zdaj obe strani o tem pogajata.

Komentarjev 29
  • Idioti 19:58 02.september 2023.

    Pred sodišče je potrebno postaviti idiota , ki se je spomnil takšno tekmovanje . Vsakdo , ki pa nastopa na takšnih tekmovanjih , pa nastopa na svojo roko in škodo . Sam čakam , da se kdo od študentarije spomni ...prikaži več , kdo bo popil 2 litra vina najhitreje al pa liter šnopsa in padel mrtev !

  • munja 09:13 02.september 2023.

    Kaj pa je sploh bil vzrok smrti, če je umrla tri leta po dogodku?

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:27 02.september 2023.

    Očitno so starši slabo podučili hčerko, da ni vsako tekmovanje, zdravo ! Sicer pa, jaz tudi nasprotujem vsiljivim nakupom, ki mi jih uredniška politika v medijih dnevno vsiljuje.