Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

Sum goljufije pri tehničnih pregledih

promet Barbara Milavec
Novogoriški kriminalisti preiskujejo sum storitve več kaznivih dejanj na sedežu tehničnih pregledov v Ajdovščini. Dvema osumljencema so v teku preiskave odvzeli prostost.

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, so 18. oktobra po večmesečni kriminalistični preiskavi na sedežu tehničnih pregledov v Ajdovščini opravili hišni preiskavo. Zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva in več kaznivih dejanj jemanja podkupnine so odvzeli prostost 46-letnemu moškemu.

Naslednjega dne so odvzeli prostost 37-letnemu moškemu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic in utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva. Osumljenca sta bila kasneje izpuščena na prostost.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je tehnični preglednik zaradi suma prejemanja podkupnine zlorabil svoj položaj, in sicer tako, da je odobril in potrdil zapisnik o tehničnem pregledu za vozila v nasprotju s pravili za izvajanje tehničnih pregledov in s tem ponaredil tudi uradno listino.

Postopek registracije bo treba ponoviti

Kriminalisti so v sklopu preiskave zasegli tri osebna vozila in zanje odredili izredni tehnični pregled, poleg tega pa so občanom, ki so na tak način opravili tehnični pregled, zasegli še večje število prometnih dovoljenj ter registrskih tablic. Vsi vozniki motornih vozil, ki so na takšen način opravili tehnični pregled oziroma pridobili zapisnik o tehničnem pregledu za motorna vozila v nasprotju s pravili za izvajanje tehničnih pregledov, bodo morali ves postopek registracije vozil obnoviti.

Na omenjeni način so bila večinoma registrirana vozila starejše izdelave in tehnično niso bila povsem brezhibna, kar vpliva tudi na stopnjo varnosti omenjenih vozil v cestnem prometu.

Kriminalistična preiskava v zvezi z omenjeno zadevo še vedno poteka in jo usmerja novogoriško okrožno državno tožilstvo.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:01 25.oktober 2011.

    Pa sej to delajo v vseh krajih,kjer se opravljajo tehnični pregledi!Za par € je vozilo tehnično brezhibno,čeprav ni.Zneski niso veliki ampak se pa nabere glede na število strank!!