Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

Sunek vetra mu je privzdignil krilo

Žurnal24 main
Pod vzletiščem Lijak nad Ajševico pri Novi Gorici se je huje poškodoval zmajar iz Ukrajine.

Policiste so o nesreči zmajarja sto metrov pod vzletiščem Lijak nad Ajševico, kjer poteka mednarodno tekmovanje, obvestili okoli 13.30 ure. 

"Na kraj nesreče so bili napoteni policisti, ki so med drugim ugotovili, da je 54–letni jadralni zmajar, državljan Ukrajine, okoli 13.15 ure vzletel z jadralnim zmajem (znamke Aeros Combat) z omenjenega vzletišča na Lijaku," je pojasnil Dean Božnik iz PU Nova Gorica. "Pri vzletu je (z njegove leve strani) zapihal močan sunek vetra, ki je privzdignil levo krilo in spustil desno krilo, zaradi česar je ukrajinski zmajar izgubil nadzor nad jadralnim zmajem in padel v globino približno treh metrov na pobočje hriba."

Utrpel hujše poškodbe

Pri padcu je bil Ukrajinec telesno poškodovan (utrpel je poškodbe glave, desnega  komolca  in  nog in desnega kolka) in je bil pri zavesti. "Takoj po nesreči so bili s strani pristojne službe v reševanje predvidoma huje poškodovanega tujega jadralnega zmajarja vključeni gorski reševalci GRS Tolmin  -  skupina Ajdovščina in reševalci Enote za hitre reševalne intervencije pri Mestni občini Nova Gorica, ki so ga potegnili iz strmine in ga prenesli do reševalnega vozila," je povedal Božnik. "Po nudeni zdravniški oskrbi so ga reševalci NMP ZD Nova Gorica huje poškodovanega Ukrajinca odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Šempeter pri Gorici."

Obveščen je bil tudi pristojni preiskovalec letalskih nesreč in incidentov pri ministrstvu za infrastrukturo. Policisti PP Nova Gorica bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 22:01 31.marec 2017.

    Po naslovu sodeč gre za nekega Škota.